Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zainstalowałem sobie thunderbird-a z apt i chciałem sobie doinstalować spolczenie, więc ściągnąłem paczke deb i zainstalowałem (prawie bo poleciały errory)
Jak to teraz wyrzucić?
# aptitude remove thunderbird Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności: mozilla-thunderbird-locale-pl 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: mozilla-thunderbird-locale-pl: Wymaga: mozilla-thunderbird (>= 1.0) którego nie można zainstalować Wymaga: mozilla-thunderbird (< 1.0.99) którego nie można zainstalować Resolving dependencies... E: Nie udało się odnaleźć pliku dla pakietu mozilla-thunderbird-locale-pl. Może to oznaczać, że trzeba będzie ręcznie naprawić ten pakiet. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: mozilla-thunderbird-locale-pl Wynik: 119 Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] Y Następujące pakiety zostaną automatycznie USUNIĘTE: mozilla-thunderbird-locale-pl Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: mozilla-thunderbird-locale-pl 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 852kB. Kontynuować? [Y/n/?] Y Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe (Odczytywanie bazy danych ... 141862 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie mozilla-thunderbird-locale-pl ... /var/lib/dpkg/info/mozilla-thunderbird-locale-pl.postrm: line 7: update-mozilla-thunderbird-chrome: command not found dpkg: błąd przetwarzania mozilla-thunderbird-locale-pl (--remove): podproces post-removal script zwrócił kod błędu 127 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: mozilla-thunderbird-locale-pl E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Ostatnio edytowany przez Marek_boss (2007-12-05 23:04:34)
Oto przyczyna. Spróbuj zajrzeć do tego pliku i usunąć co nie co.
/var/lib/dpkg/info/mozilla-thunderbird-locale-pl.postrm: line 7: update-mozilla-thunderbird-chrome: command not found
Jakie to proste było :D Wystarczyło wywalić z tamtego pliku linijkę:
update-mozilla-thunderbird-chrome
Dzięki. Już po wszystkim :D