Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hey, tak jak w temacie. Losuje sobię 100 liczb a wyświetlam ich 20, później je sortuję. Problem w tym że nie ma odstępów pomiędzy wylosowanymi liczbami. Kod programu jest na 100% sprawny, sprawdzony w szkole na Borland Pascalu. Na początku myslałem że to wina konsoli KDE, niestety w konsoli linuksowej jest to samo:(
uses crt; var x,y,p: integer; t:array[1..20]of integer; begin clrscr; randomize; for x:=1 to 20 do begin t[x]:=random(100); write(t[x],''); end; for y:=1 to 19 do for x:=1 to 19 do if t[x]>t[x+1] then begin p:=t[x]; t[x]:=t[x+1]; t[x+1]:=p; end; writeln(''); for x:=1 to 20 do writeln(t[x],''); readkey; end.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2007-12-01 20:55:57)
write(t[x],'');
'' to pusty łańcuch.
Dorzuć spację między apostrofy i będzie OK.
pzdr.
Ostatnio edytowany przez mi5tic (2007-12-01 21:23:44)
mi5tic napisał(-a):
Kod:
write(t[x],'');'' to pusty łańcuch.
Dorzuć spację między apostrofy i będzie OK.
pzdr.
Właśnie będąc z psem sobie o tym przypomniałem ze chyba nie dałem spacji :D
Już działa jak należy.
Aby nie było że temat bez sensu bo popełniłem gafe... można się jakoś pozbyć napisu, "Press any key to return to IDE" po wykonaniu programu?
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2007-12-01 21:43:06)
sp3cu napisał(-a):
można się jakoś pozbyć napisu, "Press any key to return to IDE" po wykonaniu programu?
readkey wywal;
pzdr.
mi5tic napisał(-a):
sp3cu napisał(-a):
można się jakoś pozbyć napisu, "Press any key to return to IDE" po wykonaniu programu?
readkey wywal;
pzdr.
Własnie readkey jest po to, aby po wykonaniu programu nie przechodzilo od razu do IDE, naciskam wtedy jakiś klawisz i dopiero się pojawia "Press any key to return to IDE". Gdybym wywalił readkey, to po wykonaniu programu od razu bym miał "Press any key to return to IDE", którego i tak i tak nie chcę =)
writeln('Aby zakonczyc dzialanie programu nacisnij enter'); readln;
Zamiast readkey'a ... i możesz własny tekst wrzucić..albo całkowicie zrezygnować z tekstu..ale raczej wypadało by usera poinformować, że musi ENTER naciśnąć, żeby zakończyć ;)
//Na zajęciach nie było? :>
pzdr.
mi5tic napisał(-a):
Kod:
writeln('Aby zakonczyc dzialanie programu nacisnij enter'); readln;Zamiast readkey'a ... i możesz własny tekst wrzucić..albo całkowicie zrezygnować z tekstu..ale raczej wypadało by usera poinformować, że musi ENTER naciśnąć, żeby zakończyć ;)
//Na zajęciach nie było? :>
pzdr.
Oczywiscie ze było, tylko ze w linuksie automatycznie generuje mi się ten napis. Nawet w programie BEGIN END. Wynik tego programu to: :(
sp3cu@debian:~$ fp * Free Pascal IDE Version 1.0.8 [2007/01/28] * Compiler Version 2.0.4 Running "/home/sp3cu/a " Press any key to return to IDE
zamiast
readkey
wstaw
repeat until keypressed
W DOSie działa ;) a fp ... TTTM.
EDIT: Poza tym, gdybym kiedykolwiek na jakichkolwiek zajęciach oddał taki czytelny kod, byłaby tzw. "bania".
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2007-12-02 01:41:57)
pasqdnik napisał(-a):
EDIT: Poza tym, gdybym kiedykolwiek na jakichkolwiek zajęciach oddał taki czytelny kod, byłaby tzw. "bania".
Nie czemu?? Nas tak uczą w szkole znaczy się gdy programowaliśmy w Pascalu tak nas uczyli oczywiście można by było troszkę czytelniej to napisać ale najważniejsze jest żeby program działał bo każdy ma swój styl pisania:)
pasqdnik napisał(-a):
Kod:
repeat until keypressedW DOSie działa ;) a fp ... TTTM.
Zadziałało, wielkie dzięki :))
Co do formatowania kodu.. zazwyczaj ładnie to robię, oddzielając każdą złożoną instrukcję pustym wierszem i odsŧępami. Teraz tego nie robiłem bo chciałem na szybko sprawdzić :P
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2007-12-02 11:05:19)
Może miałem poje%^nych nauczycieli ale za to:
writeln('');
i za to :
writeln(t[x],'');
też są banie ;)
pasqdnik: A jak proponujesz inaczej?
Chodzi mi o estetykę kodu. Inaczej, odpowiednio:
writeln; writeln(t[x]);
Strony: 1