Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
a nmianowicie staiwam na dedyku server dla znajomego i niestety wymogiem sa xy ze wzgledu na to ze musza byc odpalane programy na wine ( p2m) do upowania na servery gmail i utorent tez na wine pozatym koelga sie nie zna na linuxie . ale mam taki problem jak odpalam vncserver z roota to ejst wsio okey ale jak odpalam ze stworzonego specjalnie po to usera ktory ma okreslone prawa i dostep do sudo bo( bo nie che miec odplaonych xow na vnc kontem roota poatym bez sesnu np odpalac shoutcasta czy torrent na roocie) to sie lacze ale nie ma odpalonego xfce poprostu nic nie ma :( w czy m problem ?
tak wyglada odpalanie
uniqueroot@xxxxxx:~$ sh vnc.sh xauth: error in locking authority file /home/uniqueroot/.Xauthority xauth: error in locking authority file /home/uniqueroot/.Xauthority New 'X' desktop is xxxxxxxx.com:2 Starting applications specified in /etc/X11/Xsession Log file is /home/uniqueroot/.vnc/xxxxxxxxx.com:2.log uniqueroot@xxxxxx:~$ vncserver -kill :2
tak wyglada skrypt do odpalania
#/bin/bash vncserver -geometry 800x600 -depth 24
helpo bo mi brakuje pomyslow
moj .vnc/xstartup
jakim poleceniem odpalic xfce? no jest niby xfce4-session ale nie dziala mam szary obraz jak suawie w /etc/vnc.conf zeby czytal z pliku w .vnc/xstartup
#!/bin/sh xrdb $HOME/.Xresources xsetroot -solid grey #xterm -geometry 80x24+10+10 -ls -title "$VNCDESKTOP Desktop" & #twm & exec /usr/bin/xfce4-session & sleep 4
Ostatnio edytowany przez marcusdavidus (2007-11-25 20:43:11)
Ja kombinuje coś podobnego . W manualu virtualbox wyczytałem że może on działać bez serwera x . Do komunikacji graficznej ma wbudowany serwer rdp . Na takiej maszynce można postawić jakąś licencje okien tylko do p2p.
ja odpalam vncserver tak
vncserver -depth 24 -geometry 800x600 &
a plik od starowania okienek (~/.xsession) mam taki:
# ---- language-env DON'T MODIFY THIS LINE! # set LANG LANG=pl_PL export LANG # ---- language-env end DON'T MODIFY THIS LINE! exec icewm-session
i wszelkie rzeczy mi chodzą jak trzeba :)
tzn. qbittorrent :P
chodzi o to ze plik IXcostam o reboocie ma uprawnienia roota i dlatego nie startuje xfce ale wystarczy zmienic uprawnienia i jest okey dzila bez xorga a ty rgier mne nie zlosc ^^