Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z dyskiem (chyba uszkodzenie fizyczne), w każdym razie co jakiś czas mi cos leci jakies pliki, nie wiem jak temu zapobiec, ale to juz temat na inny wątek:) w kazdym razie ostatnio poleciał gajim, wiec standardowo przeinstalowywuje go wraz z zależnościami. Ostatnio podczas stawiania Debiana przezucilem sie na aptitude, ktory wywala cos takiego:
linux-machine:/home/lukasz# aptitude reinstall dnsutils python python-glade2 python-gtk2 python-pysqlite2 python-gnome2 python-gnome2-desktop Czytanie list pakietów... Gotowe ..... Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Błąd! E: Nie udało się odnaleźć pliku dla pakietu dnsutils. Może to oznaczać, że trzeba będzie ręcznie naprawić ten pakiet.
Jak sobie z tym poradzic?
pokaz /etc/apt/sources.list
zrób aptitude clean ; aptitude update i dopiero zainstaluj pakiety
jeśli to nie pomoże, co szewczyk gada, to ręcznie wywal wszystkie pliki należące do tego pakietu
dpkg -r gajim ?
rychu napisał(-a):
jeśli to nie pomoże, co szewczyk gada, to ręcznie wywal wszystkie pliki należące do tego pakietu
Niestety nie działa to co szewczyk gada - po prostu brakuje pliku Czy jest jakaś inna metoda niż takie ręczne wywalanie? Nie lubie pracy fizycznej:D Czy jest jakieś polecenie, które pokazałoby nazwy tych plików? Możnaby wtedy łatwo napisać jakiś skrypt, ktory po prostu by je usunął. Dpkg -r niby daje rade, ale nie jestem pewien, czy w innym przypadku gdy uszkodzony bedzie jakiś plik ważnego pakietu, np. pythona wszystkie zależności nie polecą.
EDIT: O wlasnie:
linux-machine:/home/lukasz# dpkg -r python-glade2 dpkg: problem z zależnościami uniemożliwiają usunięcie python-glade2: cedega-small zależy od python-glade2; jednakże: Pakiet python-glade2 jest przeznaczony do usunięcia. gedit zależy od python-glade2 (>= 2.9.7). miro zależy od python-glade2. dpkg: błąd przetwarzania python-glade2 (--remove): problem z zależnościami - nie będzie usuwany Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: python-glade2
Więc nawet sie nie usunął
Ostatnio edytowany przez Treadstone (2007-11-27 20:12:43)
Niestety, nie tym razem... Cos tam poinstalowalo, pewnie te, ktore byly przeznaczone do instalacji kiedys