Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
acha i to jest karta wbudowana w laptopie nie wiem czy juz mowile..
moze powinienem upgrade zrobic do 2.6.23 ? tylko ze nie wiem jak...
http://kmuto.jp/debian/d-i/
albo przekompiluj
http://debian.linux.org.pl/zrobione/debian_kernel/d … rnel-big.html
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2007-11-24 15:51:05)
Dzieki badzo super opis...jutro ide do roboty nA 12H :P wienc jak wroce sie zabiore dzieki again ;)
witam mam laptopa toshiba satelite l40-14h z kartą bezprzewodową rtl8187b na usb no i jak wiadomo jest problem ze sterami pod linuxa, w jajku ich nie ma jest tylko wspierany chipset rtl8187(rtl8187L), ndiswrapper odpada bo nie podnosi interfejsu, jedynym rozwiązaniem jakie znalazłem jest rtl8187b-modified. Sterownik oprócz tego że pluje się troche to działa w miarę stabilnie, wpa u mnie nie działa, no ale web idzie miodzio. Pisałem ostatnio do autorów starownika rtl8187 Michaela Wu i Andrea Merello, i jest nadzieja że nasze karty będą wspierane no ale nie podali mi daty. Michael Wu napisał, że jak będzie coś mieć to napewno mnie powiadomi, a co do sterownika podanego w linku wyżej to wypowiedział się jedynie, że nie jest on zgodny ze specyfikacją chipsetu, no ale jak narazie innej alternatywy dla naszych linuxów nie ma, polecam więc sterownik z powyższego linka. pozdrawiam
Wiecie moze jak zmienić MACa w tej karcie?
Mam takową w lapku.
W zasadzie nie jest mi potrzebna bo net ciągnę kablem ze stacjonarnego ale z ciekawości sprobowalem ją uruchomic.
Zainstalowalem ww sterownik i ruszyła.
Najciekawsze jest to że widzi sieci do których jestem podlaczony (na shicie nie widzi za słaby sygnał) ale żeby się połaczyć musialbym mieć mac z karty która jest w stacjonarnym bo sieć ma filtrowanie po MACu.
No i znany mi sposob zawodzi bo po ifconfig wlan0 up następuje totalny zwis.Pomaga tylko twardy reset.
Moze ktos opraktykowal sposób na ten sterownik.
Pozdrawiam
Pragnę poinformować że stery do karty
ID 0bda:8197 Realtek Semiconductor Corp. RTL8187B Wireless Adapter
Weszły do jądra 2.6.27.
Konkretnie zauważylem to po skompilowaniu 2.6.27rc6.
debian:/home/kasia# modinfo rtl8187 filename: /lib/modules/2.6.27-rc6/kernel/drivers/net/wireless/rtl8187.ko license: GPL description: RTL8187/RTL8187B USB wireless driver author: Andrea Merello <andreamrl@tiscali.it> author: Michael Wu <flamingice@sourmilk.net> alias: usb:v0DF6p000Dd*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* alias: usb:v03F0pCA02d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* alias: usb:v0846p4260d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* alias: usb:v0846p6A00d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* alias: usb:v0846p6100d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* alias: usb:v0BDAp8197d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* alias: usb:v0BDAp8189d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* alias: usb:v0BDAp8187d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* alias: usb:v0B05p171Dd*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* depends: eeprom_93cx6,usbcore vermagic: 2.6.27-rc6 SMP preempt mod_unload modversions 686