Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przyznam, ze nie jestem zbyt biegly w bashu. Moze ktos posiada jakis prosty skrypt do testowania osiagalnosci adresu IP ? Zalozenia: Test cykliczny ping ( cron ) , badanie dostepnosci IP, w momencie braku osiagalnosci IP wiadomosci na maila z info o zdarzeniu. Z gory dzieki.
#!/bin/bash IP_TO_PING='64.233.183.104' EMAIL="czesio@gmail.com" DATE=`date +"%Y.%m.%d %H:%M:%S"` SUBJECT="IP: ${IP_TO_PING} not available at (${DATE})" BODY="IP: ${IP_TO_PING} not available at (${DATE})" echo "" ping -c2 ${IP_TO_PING} | grep 'ttl' > /dev/null let RESULT=$? if [ ${RESULT} -eq 0 ]; then echo -e "${IP_TO_PING} [\E[32m OK \033[0m]" else echo -e "${IP_TO_PING} [\E[31m KO \033[0m]" echo "${BODY}" | mutt -s "$SUBJECT" $EMAIL && echo "Mail sent..." fi
Napisałem na szybko sprawdź czy działa, bo nie testowałem
Dodane:
Przetestowane i działa:P
Wersja krótka:
ping -c2 216.239.59.91 | grep 'ttl' > /dev/null || echo "216.239.59.91 not available" | mutt -s "216.239.59.91 not available" czesio@gmail.com
Ostatnio edytowany przez HunteR (2007-11-21 19:50:21)
dzieki wielkie, dziala pieknie