Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
WItajcie
Mam zainstalowanego iptabla. W etc nie ma oczywiscie plikow konfiguracyjnych. Co mam zrobic aby zaczął działać? Gdzie mam wpisać reguły?
Dzięki i pozdrawiam
tripoli
W linię poleceń. Jak będą działać to wrzuć do jakiegoś skryptu. Iptables nie ma plików konfiguracyjnych.
W linię poleceń. Jak będą działać to wrzuć do jakiegoś skryptu. Iptables nie ma plików konfiguracyjnych.
Czy skrypt ten musi być w plikach startowych?
tylko jesli bedziesz chciał aby startował wraz z systemem
raczej nie musi, ale najrozsądniej jest żeby firewall uruchamiał się razem z systemem, po napisaniu i sprawdzeniu skryptu dodaj go do interesujących Ciebie runleveli i bedzię git
Witajcie
Czy wystarczy dodać skrypt iptabla np. do lewela rc3, nic nie trzeba dodawać do init.d ?
Ja zazwyczaj wsadzam skrypt do /etc/init.d/jakastamnazwa, nadaje mu chmod +x, instaluje sobie rcconf (czasami pozniej przydaje sie ten programik), zaznaczam w nim moj plik regułkami iptables i startuje sobie on zawsze przy starcie kompa.
dodaj to tego runlevela na ktorym działa system, ja wrzucam skrypt do /etc/init.d/ i linkuje do odpowiednich /etc/rcX.d/
ja robie tak:
1 . skrypt o nazwie skrypt.sh wrzucam do /etc/init.d/
2. cd /etc/init.d/
chmod +x skrypt.sh
3. update-rc.d skrypt.sh defaults
i juz skrypcik mi startuje wraz ze startem systemu :]
Pozdr.
albo rcconf, jak ktoś kocha ncurses
rcconf? a kysz, sysvconfig rulez!