Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Ave :-)
Chcę zrobić mini sieć domową na 2 komputery. Sygnał chciałbym rozdzielać za pomocą routera.
Sęk w tym iż do jednego komputera chciałbym doprowadzać sygnał bezprzewodowo a do drugiego przewodowo.
Moje pytanie w związku z tym brzmi . Czy w ogóle są dostępne takie routery ? . A jesli tak to jaką kartę sieciową musze kupić do kompa abym mógł
'odbierać' sygnał z routera. Chodzi mi oczywiście aby ta karta była wykrywana przez Linuksa. che dodać ze komputer który łączyłby sie bezprzewodowo stałby
w odległości około 10 metrów od routera. czy potrzebuje jeszcze jakiegoś dodatkowego sprzętu ?
Z góry dziekuje za odpowiedzi ;)
Użytkownik

hmmm, bezprzewodowo to chyba jakis AP/router ADSL.
Puzniej karte sieciowa WLAN do kompa, do niej taka mala specjalna antenke ;)
nastepnie zwykla karte sieciowa 10/100 do blaszaka wlozyc, troche kabla i jedzie armata.
Tylko wtedy zeby komp2 mial neta musi byc komp 1 wlaczony.
a niewiem zabardzo czy jest takie cos co daje sygnal bezprzewodowo i po kablu.
kwestwia udostepniania z pierwszego kompa do drugiego, to moge Ci pomoc, czy tez zalozysz nowy post lub odezwij sie na gg 2867184.
peace.

elektryk dyżurny

Członek DUG

ja mam dokładnie taki router jak rychu podał i sobie chwalę :) do tego kupiłem jakieś używane karty sieciowe na Allegro i śmiga :)

Pan inż. Cyc

Odradzam uzywania D-linka w środowisku mieszanym.
nie napisałeś jaki masz dostęp do internetu.
Jeśli masz modem ADSL z wyprowadzeniem RJ-45 to:
Linksys WRT54GL <- zalecane alternatywne oprogramowanie, tutaj hyperwrt (max. uptime jaki osiagnolem to 406d 17h 36m - potem byl spadek chwilowy napiecia :P )
ASUS 500g <-istnieje alternatywne oprogamownaie OS
Modem ADSL usb (neostrada i pochodne):
Linksys WAG200 (max. uptime hjaki osiagnolem /w fbiurze jest/ 97d 10h 56m - wciaz rozsnie, gdyz to nowy nabytek )
Wiekszasc kart WiFi jest rozpoznawana przez linkusa bezproblemowo.

Członek DUG

qluk napisał(-a):
Odradzam uzywania D-linka w środowisku mieszanym.
dlaczego?

Pan inż. Cyc

Zazwyczaj wystepuje duże spadki prędkości i kolizje (mowa o sprzecie WiFi, ale nie o N - tych jeszcze nie testowalem). Jesli pracuje w srodowisku gdzie sa tylko inne D-linki to jest wszystko ok. Nie wiadomo do konca skad sie biora takie sytuacjie i czemu w jednych egzeplarach tego nie ma a w inny sa. Po drugie jakos stabilnosc tego modelu nie wypadla zbyt dobrze gdy testowalem go.
Np. gdybys chcial zorbic tani i stabilny most WiFi to poleciłbym ci 900AP+ D-linka bo go testowalem i dlugi czas uzytkowalem w tej wlasnie funkcji i sprawowal sie bardzo dobrze.
Ogólna hierarchia firm zgodnie z iloscia dobrych produktow u mnie wyglada tak (tych latwo dostepnych w polsce i stosunkowo tanich :P ):
linksys
asus (choc tutaj jest pare modeli to wszystkie wysokiej klasy)
d-link

Członek DUG

@qluk
Ja juz jestem w sieci domowej. To znaczy neta mam przez kabel idacy od sasiada. Do tege kabla bym chcial podlaczyc router i tak rozdzielic neta na 2 kompy.
Tyle ze jeden bezprzewodowo a drugi przewodowo.

Członek DUG

Skoro tak, to chyba wystarczy ci zwykły routerek z AP. Kabelek bedzie dostarczal internet, drugi kabelek i droga po radiu rozdzielać do twoich dwóch kompów :)

Pan inż. Cyc

W takim wypadku patrz opcja rj-45.
Pamietaj o zapytaniu sie czy mozesz to zrobić, wtedy na routerze ustawiasz tryb pracy (o ile to mozliwe) router, a nie gateway.

Członek DUG

Jeżeli masz już kabel z netem na rj45, to Access Point z wbudowanym switchem wystarczy. Kabel z netem i kabel od kompa do AP. Na AP tryb AP, w drugim kompie karta wifi, drobna konfiguracja i wsio ma dzialać. Jeżeli ma być podlączony 1 komp bezprzewodowo to nie ma co wydawać kasy na drogi sprzęt. Ja do tworzenia mostów używam D-Linka DWL200+ a z drugiej strony BlackAP i bangla aż huczy. Zerwania się zaczynają jak pod Dlinka chcesz podlączyć dwóch i więcej po radiu. Przy mocnej eksploatacji sieci dlugie pingi i chwilowe zerwania nie uniknione.

Pan inż. Cyc

Marek_boss, zapomniałeś dodać że jak router pracuje tylko w AP mode to nalezy podpinac tylko i wylącznie do switcha, a nie kabel nadawczy do WAN. Też dobre rozwiązanie, choć ja ejstem zwolennikiem bardziej estetycznych i tutaj bym dał router i jakies statyczne trasowanie :). Ale w końcu to domowy punkt redystrybucji.
Hmm no w takiej konfiguracji nie zestawiałem jeszcze d-linka, ale nie przebije mojego mostu na wrt54-gl gdzie ponize 24mbps link nie schodzi (zestawienie), msuze mu zrobić stress test bo jestem ciekawy jak wypadnie :].

Członek DUG

Jak napisałem sprzęt Dlinka do 300pln u mnie sprawdza się na wydajne mosty. Jako zbiorczy punkt do kilku radiowych userów już nie -zerwania i resety.
Wrt54-gl na alternatywie to już całkiem inna sprawa. Ostatnio chciałem kupić ale nigdzie w pobliżu mojej miejscowości nie mogłem go dostać od ręki, a czas to pieniądz :) Ze znajomymi nie chce mi się bawić w podsieci, więc dorzuciłem ich do mojejej domowej - żeby mieć ich spokojnie w otoczeniu. Reszę przerzuciłem dopiero na inną podsieć i pozakładałem wnyki :) (qos) i wyciąłem ruch lokalny.
W domu to by mi się nie chciało bawić aż tak, żeby robić ruting. No chyba że wymaga tego sytuacja ;)
Ostatnio edytowany przez Marek_boss (2007-11-12 13:38:49)
Jeśli to ma być siec domowa na 2 komputery, to DLink spokojnie wystarczy. Osobiście używałem swego czasu DLink dwl 2000AP+, podłączonych było około 10 ludzi i na dość długich linkach (około 4km) jakoś dawał rade. Teraz w sieci domowej na 2 kompy testuje SparkLAN WX-7800A również ładnie działa z tym ze dostęp mam poprzez most wifi 5ghz.

Driver

A ja od poltora roku jestem posiadaczem Pentagram'a Cerberus i uwazam, ze do domowej sieci nadaje sie wrecz wysmienicie. Mi np. nie rozlacza polaczenia [ bo prawidlowym skonfigurowaniu go :) ] i potrafi naprawde dlugo pracowac bez reboota. Mysle ze na warunki domowe sprzet godny uwagi i polecenia.
Pozdrawiam