Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy ktoś z Was instalował już Oracle Database 10g Express Edition pod Lennym? Nie mogę zmusić tego do działania, czy to postępuję zgodnie z podanym przez Oracle opisem, czy zgodnie z innymi poradnikami. Nie ważne też, czy pobieram paczki ze strony Oracle, czy też instaluję z repozytorium (wersje są identyczne, bądź co bądź). Niby instalacja kończy się pomyślnie (mimo kiliku błędów w skryptach pre- i post-instalacyjnych):
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu oracle-xe. (Odczytywanie bazy danych ... 39155 plików i katalogów obecnie zainstalowany .) Rozpakowanie oracle-xe (z .../oracle-xe_10.2.0.1-1.0_i386.deb) ... /var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst: line 95: bc: command not found /var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst: line 96: bc: command not found /var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst: line 101: bc: command not found /var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst: line 102: test: !=: unary operator expected Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu oracle-xe-client. Rozpakowanie oracle-xe-client (z .../oracle-xe-client_10.2.0.1-1.0_i386.deb) . expr: bÅ,Ä...d skÅ,adni /var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst: line 18: [: -lt: unary operator expected /var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst: line 75: bc: command not found /var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst: line 76: bc: command not found /var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst: line 81: bc: command not found /var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst: line 82: test: !=: unary operator expected Konfigurowanie oracle-xe (10.2.0.1-1.0) ... Executing Post-install steps... /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 57: bc: command not found /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 58: bc: command not found /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 59: bc: command not found /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 60: bc: command not found /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 61: bc: command not found /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 62: bc: command not found /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 63: bc: command not found /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 64: bc: command not found /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 65: test: !=: unary operator expected /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 70: bc: command not found /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 71: test: !=: unary operator expected /var/lib/dpkg/info/oracle-xe.postinst: line 76: bc: command not found
Baza nie nasłuchuje jednak, tak jak powinna, na porcie 8080 w protokole http. Przy próbie połącznia się przez przeglądarkę na adres: "http://127.0.0.1:8080/apex" stona nie jest odnajdywana. Sprawdzałem, ten port w ogóle nie jest otwarty.
Przy próbie zalogowania się przez sqlplus dostaję:
Enter user-name: SYSTEM Enter password: ERROR: ORA-01034: ORACLE not available ORA-27101: shared memory realm does not exist Linux Error: 2: No such file or directory
Problem, który mnie spotkał, jest bardzo pospolity, wnosząc z ilości stron, które wypluwa Google. Niestety, żadne z podawanych rozwiązań nie podziałało. Może ktoś na DUGu przez to przebrnął i jest gotów przybliżyć mi rozwiązanie. Bedę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Widzisz czadman, typowy objaw błędu AB ("A nie B"). Tak bardzo zaufałem menadżerowi pakietów, że... ech.
Intefejs przeglądarkowy już działa. Teraz będę się bawił z prawami dostępu do połączenia przez sqlplus. Dzięki.
PS. Komu można zgłosić, że zapomniał o zależnościach pakietu?