Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Problem wyglada dosc prosto, chodzi o automatyczne konfigurowanie sieci wifi przy wstawaniu systemu. Obecnie lacze sie poprzez wifi-radar w ktorym mam wszystkie parametry tj. nazwe sieci, klucz wep, kanal, rodzaj sieci i statyczne adresy. Gdy to wszystko wpisze do /etc/network/interfaces to siec nie wstaje nie da sie spingowac bramy ani niczego ?!?
/etc/network/interfaces
allow-hotplug wlan0 iface wlan0 inet static wireless_mode managed wireless-essid "nazwa_sieci" wireless-key 5656565656 wireless_channel 6 wireless_keymode open wireless_rate auto wireless-nick "nazwa_sieci" address 192.168.0.8 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1 broadcast 192.168.0.255 network 192.168.0.0 auto wlan0
Parametry sieci:
ssid nie rozglasza sie,
statyczne adresy,
zabezpieczenie zwyklym kluczem wep
wireless-key 5656565656
zmień na
wireless-key restricted 5656565656
jak tak mam i mi sie łączy bez problemu
Dalej nic, dziwne bo w wifi-radar wiecej rzeczy do konfigurowania nie ma niz to co w pliku, jednak z poziomu 'czystej' konsoli nie moge podlaczyc sie do tej sieci, a przez wifi-radar idzie bez problemu :/
jak masz karte? na jakim czipsecie? i jakie sterowniki?
sprobuj wlaczyc rozglaszanie ssida, wlacz dhcp i testuj czy laczy sie
Jak wroce do domu to sprawdze u siebie tylko nie moge sprawdzic jednego bo mnie na ruterze nie da sie wylaczyc rozglaszania ssida:/
wycinek lspci odnosnie karty
Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
Karta odpalona poprzez ndiswrappera. Wlaczenie rozglaszania czy dhcp nie pomaga. Dodam ze mam router TENDA TWL542R+.
wifi-radar nie bardzo mi się to podoba:) masz KDE?
Sprawdz ten sterownik z jajka tu masz opis http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=7949
Ostatnio edytowany przez HunteR (2007-11-16 12:53:24)
LongeR napisał(-a):
wifi-radar nie bardzo mi się to podoba:) masz KDE?
Mam Gnome, ale chcac nie chcac narazie musze uzywac wifi-radar, a chcialbym z czystej konsoli.
@HunteR, rzuce okiem na opis.
Karta dziala mi teraz na natywnych sterach, ale... po zrestartowaniu interfejsow (/etc/init.d/networking restart) musze wpisac dodatkowo w konsoli
iwconfig eth1 essid "nazwa_sieci"
Essida mam wpisanego w /etc/network/interfaces wiec po co mu to podawac powtornie? Dodam ze dopiero wtedy mam polaczenie z routerem.