Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
znalazłem cos takiego :
http://forum.pld-linux.org/printview.php?t=1411& … 227812d3f437b
i teraz o co chodzi ma ktos jakis logiczny pomysl jak zrobic takie cacko zeby byla zachowana normalna struktura katalogow czyli /etc , /root /home bezposrednio na pendrivie (czyli tak jak w obrazie w linku powyrzej) , bo wiekszosc opisow na googlach dotyczy wlasnie przygotowania linuxa na pendrive w stylu live a ja chce zeby pendrive robił jakby za zwykly dysk i che tam umiescic bazowego debianka :)
jakies sugestie jak to wykonac , jaki bootloader etc...
obiecalem sobie ze to wymecze sam ale po kilku dniach to mi rece opadaja glowa boli a 0 rezultatow
Ostatnio instalowałem Etch-a na penie (płytka netinstall). Oczywiście nie tworzyłem partycji swap na penie !!!
Wszystko z poziomu instalatora.
Uwagi:
grub-a przez pomyłkę zainstalowałem w MBR swojego pierwszego dysku, po restarcie z menu grub-a wybrałem odpowiednią pozycję i system wystartował z pena.
potem grub-install /dev/sdc - tu był mój pen - i prawie zadziałało
piszę "prawie", bo po wybraniu z biosu bootowania z USB grub co prawda wystartował, ale musiałem zmienić wpis root z hd(2,0) na hd(0,0) aby debian mogł wystartować - przez edycję bezpośrednio z menu gruba, a potem już w menu.lst
Powodzenia
no ładnie najprostrza mysl a ja kombinuj bog wie jak
>>>>>>>>>>>>>>>>> no fakt instalator debianka :)
a co do swapu to by chyba zajechal pena ?? dobrze mysle ??
jutro wieczorkiem sprubuje tak zainstalowac to zobaczymy co z tego wyjdzie :) i odezwe sie na forum :)
pozdrawiam i dzieki
aki napisał(-a):
a co do swapu to by chyba zajechal pena ?? dobrze mysle ??
Tak, jako że na pendrive masz ograniczoną liczbę "kasowań".
aki napisał(-a):
jutro wieczorkiem sprubuje tak zainstalowac to zobaczymy co z tego wyjdzie :) i odezwe sie na forum :)
pozdrawiam i dzieki
noi se sprobowałem nagrywarka mi sie zj...ała noi se ponagrywal jutri ide kumpla wypalic płytke bo swoja stara zgubiłem :(