Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-11-06 07:13:13

Ventrue - Użytkownik

Ventrue
Użytkownik

Propozycje sprzętu pod Linuksa

Witam. Niedługo kupuję nowe pudło, także mam prośbę do forumowiczów, o zapodanie konfiguracji sprzętowej, przyjaznej Linuksowi do ceny 2000 zł razem z monitorem. (maksimum nie do przekroczenia! :-/ )
To nie ma być komputer do grania w najnowsze gry ;)

Na razie mam taką koncepcję:

Płyta główna   --->           Asus M2N-SLI Deluxe nForce 570 SLI s AM2
Procesor   --->                 Athlon LE-1600 3500+ AM2 BOX
Pamięć RAM   --->         Kingston 2GB DDR2-667 Dual Chanel Kit Non-ECC
Karta graficzna  --->       Geforce 7600, firma obojętna
Dysk Twardy   --->         WD WD1600AAJS 160GB sATA II
Obudowa --->                 Logic B8 czarna USB 2.0 TAC 1.1 B/Z !!!
Zasilacz --->                Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt
Monitor     --->               Hyundai 17 LCD X71S 8ms
Głośniki    --->              Creative 5.1 SBS580

Choć nie wiem po co mi SLI, skoro nigdy nie będą miał dwóch kart graficznych, to raz, choć płytę "przyszłościową" chciałbym posiadać...
No i właśnie, chciałbym, by sprzęt bardzo dobrze był obsługiwany przez jądro.
Z góry dziękuję za propozycje.

The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it.
Linus Torvalds

#2  2007-11-06 10:25:55

AgayKhan - Członek DUG

AgayKhan
Członek DUG
Serwis

Re: Propozycje sprzętu pod Linuksa

Dysk WD? Ze swego doświadczenia powiem, że to chyba zły wybór. Mi dwa WD padły a stary Seagate nadal działa.

born to be root
linux register user #362473

#3  2007-11-06 10:54:08

Matthew - Użytkownik

Matthew
Użytkownik
Serwis

I zmień zasilacz na coś porządnego. Chieftec ostatnio strasznie spadł w jakości zasilaczy.

#4  2007-11-06 12:54:28

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

http://hardware4linux.info/
Na tej stronie mozesz sprawdzic czy jest obslugiwany sprzet. Dodatkowo pokazuje jakie moduly jadra obsluguja dany hardware czyli pomocne jak budujemy swojej jajko :)

Pozdrawiam,
bns

#5  2007-11-06 15:06:03

Ventrue - Użytkownik

Ventrue
Użytkownik

AgayKhan:  W planach miałem zmianę, także tu problemu nie ma :-)

Matthew: Doprawdy? A mi właśnie polecają Chiefteca... Zależy mi na dobrym i cichym zasilaczu...

bns: Dzięki, sam uploadowałem tam swój konfig, ale to było wieki temu i zdążyłem o tym zapomnieć:)

Czekam na dalsze propozycje.

The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it.
Linus Torvalds

#6  2007-11-06 19:15:16

lordvader20 - Członek DUG

lordvader20
Członek DUG
Serwis

Chieftec jest OK, Tagan też... można powiedzieć że wszystkie zasilacze jakie sa na zenfist.pl sa dobre. Jak chcesz tanio to polecam Fortona albo Delte 350W.

No i dysk - Seagate.

Reszta moze byc.

Powered by Debian and Gentoo
http://img.userbars.pl/79/15642.jpg
http://img.userbars.pl/99/19689.png

#7  2007-11-06 19:17:51

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Z dyskami różnie bywa ;-) Mnie właśnie padły Seagate-y ;-)

Całkiem niezłe są WD Caviar ale z serii YS np WD1600YS mają 60 miesięcy gwarancji.

Co prawda kosztują więcej o ok. 60zł, ale mają 16MB cache. Ja i osoby którym poleciłem te dyski jesteśmy zadowoleni z ich zakupu.

#8  2007-11-06 20:06:23

Matthew - Użytkownik

Matthew
Użytkownik
Serwis

Chieftec to kiedyś był dobry. Bo sam Chieftec jako tako zasilaczy nie robi. Zleca to innej firmie, a że niedawno zmienili wykonawcę na dużo gorszego to i jakoś spadła.

#9  2007-11-06 20:12:44

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

A co powiecie na tę płytkę (Gigabyte GA-M56S-S3)? Czy nForce 560 wspiera standard AHCI?
Edit.
Chyba wspiera, to jest chyba najstarszy model nForce który ma wsparcie dla AHCI. Cały czas czuję jakiś niedosyt, że mój kontroler nie wykorzystuje dyskowego NCQ. :)
Ciekawa stronka: http://www.abclinuxu.cz/ . Podają jak się identyfikują urządzenia pod linuksem. Można się bez problemu z jądrem skonsultować. :)

Np. Asus M2N-SLI nie wspiera AHCI (MCP55).

Edit 2.
Oto nieprofesjonalna firma:
http://www.arest.pl/index.php?inc=cennik&katid=1&skatid=1
W nagłówku AM2 / ATHLON X2 BE (sugeruje, że dotycz procesorów dwurdzeniowych), a pod nagłówkiem procesor jedno-rdzeniowy. I jeszcze drogo mają. :)
Jak tu im wierzyć? AMD twierdzi, że wszystkie modele 5200 mają 2MB cache L2, sklep co innego

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#10  2007-11-07 22:09:46

czadman
Bicycle repairman

Wybrałem ostatecznie  GA-M56S-S głównie ze względu na wsparcie dla AHCI, wyjścia cyfrowe SPDIF (cyfrowe i optyczne; mam minidisca sony jako przetwornik), oraz firewire (choć nie wiem czy to wykorzystam) oraz niezbyt wygórowaną cenę.
Procesor któryś z tych dwóch, większej różnicy chyba nie robi który.
Jak ktoś chce się dowiedzieć nieco o czipach nVidi to znalazłem ciekawy artykuł (jak ktoś chodził do podstawówki przed 89 to powinien coś z tego wynieść ;). Wynika z niego, że systematyka nazewnictwa czipów nvidii jest trochę chaotyczna.

#11  2007-11-07 22:20:03

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

(jak ktoś chodził do podstawówki przed 89 to powinien coś z tego wynieść ;)

Dawno się tak nie uśmiałem :) - a dlatego że miałem ostatnio do czynienia z chłopakiem z klasy maturalnej, który nie wiedział ile to jest 1/10 z 45 Ah. Co ONI zrobili z tym narodem ?
Ups - taki off top -sorki

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#12  2007-11-08 08:05:30

czadman
Bicycle repairman

Czy ktoś się orientuje czy duża różnica w wydajności jest pomiędzy pamięcią taktowaną 667Mhz a 800 MHz?

#13  2007-11-08 08:13:28

Ventrue - Użytkownik

Ventrue
Użytkownik

czadman: Naprowadziłeś mnie, chyba tę płytę wybiorę też :) Zdaj raport, jak już do Ciebie dotrze, jak tam się sprawuje i czy nie ma problemów :)

Linus Torvalds

#14  2007-11-09 00:57:46

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Nie dokońca macie racje z zasilaczmai....
Na swiecie jest tylko pare fabryk robiacych zasilacze (podobnie jak z plytami).
Chieftec ma linie produkcyjna w Delcie i z Delty wychodza dobre zasilacze. Ale Ten model GPS (jak cal seria) nie jest czyms super, ma pewne wady konstrukcyjne, ale jedno co jest pewne jest znacznie lepszy niz 4life, czy inne dupstwa. Jest cichy i jak sie nie przekroczy 75 -80 % obciazenia to nie ma sie czym przejmowac. Powyzej tej granicy jest roznie - zaleznie od egzemplarza.
Po co pchasz dysk SATA2 do plyty niewspierajacej SATA2? To jest głupota i proszenie sie o porblemy są dwie zasady rzadzace interfejsami SATA:
1) wg. specyfikacji SATA2 jest kompatybilna wstecz czyli poprawnie dzila z SATA, ale...
2) Co jest teoria pozostanie nia, i zaledwie pare dyskow SATA2 dobrze dziala na starszem kontrolorze (nieraz wymaga ustawienia zwroka), wiec..
NIE uzywamy polaczenia SATA2(hdd) <-> SATA(mobo) - nie testowalem odwrotnych konfiguracji, ale w druga strone chyba nie ma tego problemu.
Po co Ci to SLI? Tymbardziej ze tutaj w trybie SLI masz do dyspozycji pcie x8 a nie x16 :P

czadman, jakie kosci i z jakim procesorem? (majac 800 latwiej podkrecac - obnizasz pamieci do 667, albo mniej i krecisz fsb - przy intelu). Pamietaj ze zazwyczaj jest tak ze z maksymalna predkoscia moze pracowac jedna kosc w konkretnym banku, a np. 2 kosci pracuja juz z 667. (tak bylo np z ddr i athlonami 64) Zawsze lepiej kupic szybsze i potestowac ustawienia pamieci potem (chyba ze roznica w cenie dla kogos jest za wysoka).
Czy oby tylko chipow nVidii ? mmm czasy Atari kiedy to model z wyzszym nr. byl lepszy, albo 386, 486 i pentium :]. A teraz namieszaja i np takie oznaczneia AMD 6000+ co sugeruje prace z zegarem 6GHz, a tak naprawde jakis tam stosunek do oznaczen intela ktorych intel juz dano nie uzywa :D (to mialo byc takie leprze PR z czasow P1).

#15  2007-11-09 09:40:37

czadman
Bicycle repairman

czadman, jakie kosci i z jakim procesorem? (majac 800 latwiej podkrecac - obnizasz pamieci do 667, albo mniej i krecisz fsb - przy intelu). Pamietaj ze zazwyczaj jest tak ze z maksymalna predkoscia moze pracowac jedna kosc w konkretnym banku, a np. 2 kosci pracuja juz z 667. (tak bylo np z ddr i athlonami 64) Zawsze lepiej kupic szybsze i potestowac ustawienia pamieci potem (chyba ze roznica w cenie dla kogos jest za wysoka).
Czy oby tylko chipow nVidii ? mmm czasy Atari kiedy to model z wyzszym nr. byl lepszy, albo 386, 486 i pentium :]. A teraz namieszaja i np takie oznaczneia AMD 6000+ co sugeruje prace z zegarem 6GHz, a tak naprawde jakis tam stosunek do oznaczen intela ktorych intel juz dano nie uzywa :D (to mialo byc takie leprze PR z czasow P1).

Nie kupuję kompa do kręcenia. Wziąłem 667. Dziś powinienem mieć płytę.
BTW. Procki AMD Phenom będą mieć już oznaczenia wg częstotliwości taktowania.

#16  2007-11-09 18:23:13

kuchar - Użytkownik

kuchar
Użytkownik
Serwis

NIE uzywamy polaczenia SATA2(hdd) <-> SATA(mobo) - nie testowalem odwrotnych konfiguracji, ale w druga strone chyba nie ma tego problemu.

Nie zgadzam się z tym, spotkałem się z kilkmo takimi konfiguracjami(sam nawet tak mam) i nie było żadnego problemu.

Linux Registered User # 406343

Routing protocols enable routers to route routed protocols :)

#17  2007-11-09 20:12:35

czadman
Bicycle repairman

czadman: Naprowadziłeś mnie, chyba tę płytę wybiorę też :) Zdaj raport, jak już do Ciebie dotrze, jak tam się sprawuje i czy nie ma problemów :)

Wszystko ruszyło z kopyta na firmowym jajku. Co prawda wiesza mi się komp kiedy włączę muzę na SB Live, ale to może być wina moich ustawień "realtimowych" w limits.conf.
Ogólnie system chodzi mi bardzo wydajnie. Na ale skok z semprona 3100 na Athlona X2 4800 robi swoje.

Edit:
Z tą zwiechą przy SB Live to raczej problem związany z kartą, nie z płytą. Dowiedziałem się o podobnych przypadkach z SB Live na nowych płytach np. marki ASUS.
Karta Creative Ensoniq chodzi tak jak powinna.

I jeszcze jedna ważna uwaga. Te Athlonki w technologi 65nm mało się grzeją. Z procesorem jest cichy wentylator. Przy podobnej temperaturze jak w moim Sempronie kręci się około 2000 rpm. O ile wentylator przy Sempronie robił dużo hałasu, to tu muszę bardzo ucho zbliżyć aby dźwięk przebił się przez szum zasilacza. :)

#18  2007-11-10 12:12:13

Ventrue - Użytkownik

Ventrue
Użytkownik

qluk: To jest jasne, ze przed zmianą płyty czytam jej specyfikację i dobieram sprzęt pod nią :) Co do SLI: Staram się o dobór jakiejś taniej, ale i przyszłościowej płyty. Choć nie wiem po co mi SLI, bo i tak nie będę miał dwóch kart graficznych :)

Linus Torvalds

#19  2007-11-11 18:11:36

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

tgR, przyklady:
Barracuda SATA2 -> ABIT nie pamietam modelu cos na Via  pro)
WD Raptor, Chetah -> niektóre plyty na Nvidii

kuchar, wybacz a przeczytales do konca moj post? Bo gdybys przeczytal to napisalem że to nie jest permanentne niedzialanie, ale poniewaz istnieje i to nie w malym stopniu unika sie laczenia dysków SATA2 z kontrolerem SATA150.

Venture, poszukaj więc czegos z ofert Gigabyte ze zintegrowana grafa i jak bedziesz potrzebowal mocniejszej mocy na OpenGL'u to dorzucisz np gf7600.

Stopka forum