Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, jaki macie pomysł na zmianę kodowania pliku z utf na annsii (ewentualnie iso)
Nie chodzi o samą treść tego pliku tylko jego kodowanie ( tak jak macie w notatniku, zapisz jako np. utf )
Próbowałem iconv ale wysypuje błędy a z opcją -c nic nie zmienia.
enconv to fajne narzędzie ale moim kodowaniem w systemie jest utf-8 - i tak zostanie, potrzebuje zmienić kodowanie tylko dla jednego pliku.
Dodam że wszystko to będzie wykonywane z poziomu php więc albo php albo jakiś soft i odpalanie przez exec, jest mi to obojętne ;)
Pozdrawiam!
Próbowałem - to działa na tekscie - np przed wysłaniem emalia. Na pliku użycie tej opcji nic nie daje, przynajmniej mi nie działa.
konwersja z utf8 na ascii czy nawet iso jest stratna dlatego iconv pluje bledami ... zainteresuj sie pakietem konwert - umozliwia on m.in. konwrsje utf8 na ascii gdzie polskie znaki pozbawiane sa ogonkow ...
Opadają mi już ręce, kodowanie w systemie to utf-8 ale brak mi polskich znaków. Jak wpisuję w konsoli jakieś polskie literki to jest ok, ale aptitude np już pluje krzakami. w plikach także nie mam polskich znaków. Ma ktoś jakiś pomysł jak to zmienić?
Ostatnio edytowany przez chyl-o (2007-11-15 14:52:26)
bercik napisał(-a):
pokaz wynik locale
locale LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL=
zaznaczone lokale to jak wyżej utf i iso8859-2.
aptitude np takie czary wypluwa:
Wynik: -370 ZaakceptowaÄ rozwiÄ zanie? [Y/n/q/?] ^[[?6c^[[?6c^[[?6c
Ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić?
Ostatnio edytowany przez chyl-o (2007-11-16 16:44:08)
jezeli prawdziwa konsola to bylo cos takiego jak unicode_start ...jezeli jakis emulator terminala to skonfiguruj go na utf-8 ...