Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam w domu siec wifi (korzystam z karty tplink pcmcia na chipset'ie atheros - madwifi)na statycznych ustawieniach (+wpa) z takim wpisem do /etc/network/interfaces:
allow-hotplug ath0
iface ath0 inet static
address 192.168.1.8
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
broadcast 192.168.1.255
route add default gw 192.168.1.1
<tutaj ustawienia odnosnie wlaczania wpa_supplicant a ze jestem teraz na uczelni to nie przepisze ich bo nie pamietam>
no i debian namietnie zmienia mi netmask na 255.255.255.255
pomaga dopiero wpisanie z palca ifconfig ath0 netmask 255.255.255.0
czasami jednak zaskoczy z normalna maska. jednak wolalbym zeby zalaczala sie za kazdym razem maska ktora recznie wstawilem.
wiem ze moge dopisac do rc.local ale wolalbym miec go czystego:)
co zrobic zeby debian polubil moje ustawieniia i nie zmienial ich?
Pozdrawiam ;)
moze dodaj w /etc/network/interfaces
post-up ifconfig ath0 netmask 255.255.255.0
niezbyt ladne ale powinno zadzialac ...
niestety nie pomogło
jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc to proszę o to:)
póki co mam w rc.local
niestety nie pomogło[...]póki co mam w rc.local
zatem najpewniej maske zmienia cos pomiedzy podniesieniem sieci a wykonaniem rc.local ... musialbys poszukac co - np. umieszczajac pomiedzy wywolaniami kolejnych skryptow startowych basha i patrzac czy sie zmienila czy nie ... ja tak szukalem przyczyny dlaczego pomimo shutdown bez -i karta jest wylaczana (chodzilo o ifdown ...)
wszystko byloby w porzadku tylko jeszcze niedawno na normalnych ustawieniach (bez wpisywania do rc.local) dzialalo :||
rozwiazaniem problemu okazalo sie downgrade ifupdown (mialem z experimental) juz jest ok :)