Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Fedora 8 ma mieć serwer audio PulseAudio. Jaki jest jego sens wykorzystania w linuksie? Jaki jest narzut procesora/pamięci? Czy bezproblemowo korzystają z tego wszystkie aplikacje? Co zyskuję instalując to?
Fedora 8 ma mieć serwer audio PulseAudio. Jaki jest jego sens wykorzystania w linuksie? Jaki jest narzut procesora/pamięci?
Sprawdź.
Czy bezproblemowo korzystają z tego wszystkie aplikacje?
Na pewno te które mają odpowiedni interfejs/pluginy, żadne inne.
Why you should care about PulseAudio (and how to start doing it)
Edit:
Fajna zabawka. Serwer dźwięku, który ma CLI. Być może rozwiąże parę moich problemów z jackiem i flackeim. ;)
Dodatkowe linki:
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=12497
http://www.pulseaudio.org/wiki
Zresztą są w tekście.
instalowal to ktos juz, jakies spostrzezenia, recenzje, oplaca sie...
Ja instalowałem, tylko nie wiem czemu przy ładowaniu modułu do jacka nie chce uruchomić serwera w trybie "realtime scheduling".
aptitude install pulseaudio
Taka podstawowa konfiguracja wygląda prosto:
cat ~/.pulse/default.pa
load-module module-alsa-sink device=hw:0 sink_name=output
load-module module-native-protocol-unix
load-module module-cli
Uruchamiamy serwer
pulseaudio
Ustawiamy np. a amaroku jako plugin wyjściowy pulseaudio i odtwarzamy dźwięk.
w pulseaudio wydajemy polecenie "list-clients" i powinniśmy zobaczyć coś takiego:
index: 2 name: <amarokapp> driver: <pulsecore/protocol-native.c> owner module: <1>
Można uruchomić sobie programik pavucontrol i mamy kontrolę nad głośnością każdej podłączonej do serwera aplikacji w jednym miejscu.
Moduł do lirca także jest :)
Bajer. Szkoda, że nie potrafię zmusić do współpracy z pulse MPlayera. Niby wpisuje -ao pulse, niby -ao help wypisuje pulseaudio jako dostępne, ale nie działa. Amarok, xine jak najbardziej. A MPlayer na taką brzydką cchę, że reguluje głośność nie tylko dla siebie, ale także dla innych aplikacji. Pulse pozwoliłoby mi obejść ten problem.
U mnie mplayer podłącza się do pulseaudio i słychać dźwięk. Mam mplayera z debian-multimedia.
BTW. Pulseaudio jest ponoć dużo lepszym rozwiązaniem niż dmix dla posiadaczy kart bez sprzętowego miksera.
odpaliłem smplayera w opcjach wybrałem pulse i działa. nie rozumiem. Ale działa.
Mplayer zbudowany z źródełek zdebianizowanych z debian-multimedia, wywalam tylko kilka opcji z rules.
A dla ludzi ze sprzętowym miksowaniem? Czy można by tym ominąć problem regulacji głośności?
Jak ktoś ma sprzętowy mikser w karcie to nie ma komunikatów typu:
Device blabla is busy.
W jednym okienku można sobie regulować głośność wszystkiego co jest podłączone do pulse. Fajne to. :)
Amarok mi nie dziła jak mam wybrane pulseaudio ale jak biorę alsa to spokojnie przez pulse idzie... porąbane to. ;/
OFFTOP: jak zmusić amaroka do odtwarzania mp3? Bo na razie same flac'i tylko bierze.
Jak się flac'a odtwarza amarokiem korzystając z jackd to tnie niemiłosiernie.
a jak się to robi przy użyciu mocp, to działa ładnie. jacka bym nie winił
Jak się flac'a odtwarza amarokiem korzystając z jackd to tnie niemiłosiernie.
a jak się to robi przy użyciu mocp, to działa ładnie. jacka bym nie winił
Nie winę jacka, ja go bardzo lubię. Problem leży w libxine i jest znany od kilkunastu dni.