Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Gdzie/jak moge ustalic prace fanow na procesorze. Chce ustalic standartowa temperature jaka ma utrzymywac i powyrzej niej, zeby sie zalaczal wiatrak w celu zmniejszenia do tej ustalonej przez mnie.
Mam w laptopie c2d t7400 @ 2,16ghz i grzeje sie tak srednio od 55-65, troche duzo ;/ czasami przy wiekszych operacjach dochodzi do 70 i nie slysze zeby wiatrak chlodzil go ;/
Programowo się nie da. A sprzętowo ustawia się to w BIOSie, ale pewno domyślnie nie ma tam żadnej opcji ;) Albo trzeba się przyzwyczaić do oparzonych nóg, albo wgrać BIOS, który będzie miał te opcje odblokowane, tudzież BIOS który będzie miał defaultowo ustawione niższe temperatury. Niestety do wiekszości lapków takich BIOSów ni ma.
To czy się da zależy od sprzętu. W przypadku laptopa najczęściej jednak jest to poza zasięgiem.
Poczytaj dokumentację do lm-sensors.
Na poprzedniej płycie gigabajta pod amd64 udało mi się sterować wiatrakami :). Wszystko zależy jednak od tego co producent do płyty ci przylutował :D
tak jak pisze bobycob zależy od sprzętu
http://www.lm-sensors.org/wiki/man/fancontrol
Dziekuje bardzo za rady.
Moje pytanie sie wzielo z tego, ze po testowaniu "cuda" jaki instaluja na kazdym nowym kompie w sklepach (Vista) zauwazylem, ze procek mniej sie grzal i czesciej slyszalem chlodzenie jego wiatrakiem. Na XP jest podobnie jak mam pod Debianem. Pomyslalem sobie, ze nie moze byc pod Linuksem gorzej z tym ;)
Wezme sie za to w wolnym czasie - dzisiaj mam tropikalnego wirusa z filipin ;]
hmmm a nie ma czasami softu na Linuxa służącego do tego?? Na XP jest tego dużo zdaje mi się ze na Linucha też coś powinno być;)
lms-sensors ma przygotowane skrypty w perlu, chodzi to jako daemon. Co zadany czas sprawdza temp na procku i w zależności od niej ustawia też zadaną prędkość obrotową śmigła.