Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-11-01 21:45:12

deb - Użytkownik

deb
Użytkownik

Problemy z kartą dźwiękową

Witam.
Na swoim laptopie(Benq P52EG) posiadam zainstalowanego Debiana Lenny. Moja karta dźwiękowa to

Kod:

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio (rev 01)

,
ale mam z nią dosyć poważny problem- na wbudowanych głośniczkach odtwarza dźwięk, ale nie daje dźwięku na zewnętrzne urządzenie(słuchawki czy wzmacniacz), ew na niektórych dystrybucjach dźwięk był, ale po podłączeniu urządzenia nadal wydobywał się również z głośniczków, tak więc rozwiązanie nie zadowalające.
W jaki sposób zmusić ową kartę do pełnego działania? Szukałem na googlach i innych forach, ale rozwiązania nie przynosiły żadnych pozytywnych rezultatów(jedynym do tej pory jest to, że nie działa mi regulacja głośności w Gnome :/).
Po alsaconf, jak już pisałem, przestała mi działać regulacja głośności w panelu Gnome. Dopisywanie linii (wg wuja google :) )do pliku alsa-conf nie owocuje absolutnie niczym... normalnie załamać się idzie, a wiem, że kartę w jakiś sposób da się zmusić do działania na systemach Linuksowych... Ma ktoś jakieś sugestie?
Pozdrawiam

#2  2007-11-02 08:57:00

siarka2107 - Użyszkodnik DUG

siarka2107
Użyszkodnik DUG

Re: Problemy z kartą dźwiękową

spróbuj tak

Kod:

modprobe snd-hda-intel
alsaconf

jeśli tak nie pójdzie to tak

Kod:

rmmod snd-hda-intel
modprobe snd-hda-intel probe_mask=8 model=3stack
alsaconf

na jakiej gałęzi jedziesz oraz jaką masz wersję jajka oraz alsy, czasami może zajść potrzeba kompilacji nowej alsy, a tak wogóle to zerknij jeszcze tutaj
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=415821&page=3

#3  2007-11-02 11:58:37

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

poustawiaj odpowiednio glosnosci i wyciszenia w alsamixer ... zainteresuj sie plikiem /etc/asound.conf - tam da sie przekierowywac dziek midzy kanalami itp ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#4  2007-11-02 17:16:56

deb - Użytkownik

deb
Użytkownik

siarka2107 jedynym efektem tych działań jest to, że teraz nie mam w ogóle dźwięku :F Próbowałem to odkręcić robiąc wszystko tak jak wcześniej, ale wiecznie pluje mi, że brak mu pakietów gstreamer(chociaż są, bo przecież przedtem działało), ew, że karta jest źle skonfigurowana(jak już pisałem próbowałem to odkręcić różnymi sposobami). Co ciekawe alsaconf ustawia wszystko poprawnie.
W poprzednim poście napisałem, że używam Lenny'ego :) Kernel to natomiast 2.6.22-2-k7.
bercik to jakie proponujesz wyciszyć itp? Już wcześniej się tym bawiłem, ale efektu nie było

EDIT:
Udało mi się przywrócić dźwięk upgrade'ując paczki alsy do wersji z Sid'a :) Niestety, dźwięk nadal jest jedynie w głośniczkach wbudowanych w laptopa :(

Stopka forum