Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-11-01 11:17:47

giegiel - Członek DUG

giegiel
Członek DUG

Uruchom ponownie system windows

Witam. Kiedyś obczajałem Suse i jak się weszło w Meny KDE -> zakończ prace.. to było takie coś jak uruchom ponownie w systemie Windows. Jak coś takiego zrobić? pozdrawiam

#2  2007-11-01 12:22:07

harry666t - Członek DUG

harry666t
Członek DUG

Re: Uruchom ponownie system windows

kde musi gadać z kdm, kdm musi gadać z grubem, grub musi wiedzieć co windows. mój sarge/etch/lenny/sid (nie do końca jestem pewien, sporo przeżył) jakoś sam wpadł na taki pomysł i mam opcję "uruchom ponownie" z listą dostępnych kerneli. a jak nie ten to ostatecznie można napisać skrypta w shellu:

#!/bin/sh
cd /boot/grub/
cp menu.lst menu.lst.linux
cp menu.lst.windows menu.lst
/sbin/init 6

gdzie oczywiście pliki menu.lst.{linux,windows} zawierają odpowiednie domyślne opcje, i może jeszcze niech ktoś wymyśli jakąś magię żeby po odpaleniu windy zuryknęło się do menu.lst.linux. a, skrypt ma być suid root i wykonywalny tylko dla zaufanych.

o, tak wogóle to wróciłem po paru miesiącach zniknięcia. tęskniliście? :) mam 20 stron w "zobacz posty od ostatniej wizyty"...

[ /\/\/\ o_0 ----->>>       Ascii Art Userbar User ]

"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor

#3  2007-11-01 15:34:05

giegiel - Członek DUG

giegiel
Członek DUG

Właśnie przydałoby mi się żeby ten mój też wpadł na to ;D mój to raczej lenny ;D hehe

#4  2007-11-02 10:06:59

interpositus - Członek DUG

interpositus
Członek DUG

Kod:

#!/bin/sh 
cd /boot/grub/ 
cp menu.lst menu.lst.linux 
cp menu.lst.windows menu.lst 
/sbin/init 6

Nie robić tego na Gentoo, bo potem czeka was po omacku szukanie grub.conf .

#5  2007-11-02 11:00:04

harry666t - Członek DUG

harry666t
Członek DUG

a właśnie, gentoo używa ponoć jakiegoś alternatywnego schematu startowania i stopowania usług niż init z sysv? ostatnio jestem tak znudzony "konwencjonalnymi" rozwiązaniami niektórych problemów w linuksie że zbieram wszystkie pomysły w jeden worek, i gdy zrobię z tego kiedyś własne distro - będzie bardziej innowacyjne niż wszystkie pozostałe razem wzięte.

co nie znaczy że będzie lepsze :P

[ /\/\/\ o_0 ----->>>       Ascii Art Userbar User ]

"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor

#6  2007-11-02 11:06:35

lordvader20 - Członek DUG

lordvader20
Członek DUG
Serwis

W gentoo jest normalny init. Po starcie jajka init odpala runlevel boot, a potem default - tak samo w debianie z tego co zaobserwowałem..