Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Wiem że to nie forum od ubuntu ale sądzę że wy chłopaki od debiana lepiej się znacie. Dostałem dzisiaj nowego kompa na którym zainstalowałem obok xp ubuntu właśnie. Podczas startu live cd zapikało z kompa ze 3 razy, instalacja przebiegła bezproblemowo ale po niej gdy ubuntu live cd chciał zrestartować kompa to zaczęło strasznie pikać z kompa, i z czasem to pikanie przemieniło się w ciągły pisk. Po instalacji oczywiście ubuntu loguje się i wylogowuje bez problemu, ale jak myślicie zignorować to czy może w przyszłości powodować inne problemy, cokolwiek by to nie było. A drugi problem to to był taki że po instalacji xp nie wyświetlał nigdzie ikon i nie dało się niczego przesuwać na pulpicie. To tak przy okazji może ktoś będzie wiedział, tylko nie bijcie za to pytanie o xp, bo komp nie jest dla mnie. Sprzęt nie jest raczej egzotyczny bo geforce 8500gt, samsung 320gb 321kj, płytka foxconn na 570 sli, procek athon x2 4400+.
1 długi 2 krotkie blad kart od grafy
1 dlugi trzy krotkie blad pamieci lub karty graficznej lub jej brak
powtarzajacy sie dzwiek bład ramu
naprzemienny dzwiek bład proca
wiecej nie pamietam ale na goglach pisało o wszystkich piskach biosa z tego co pamietam tu na forum był taki temat zastouj opcje szukajka
to raczej nie BIOS bo by się komp dalej nie uruchamiał. wydaje mi się, że podczas instalacji Ubuntu nie obsługiwał jeszcze karty dźwiękowej, więc użył sobie beepera :) a teraz jak jest już alsa to używa karty i dlatego już nie piszczy :)
Hmmm ale to nie są sygnały wydawane przez POST przy uruchamianiu kompa.
Pierwsze co To sprawdzilbym polaczenia wszystkich elementów (najlepiej jest wypiac i wsadzic cos spowrotem, oczywiscie procka nie trzeba ;] ). Po drugie jak wystepuje błąd krytyczny w fazie POST (czyli niemal wszystkie takie sa :D) to przetwarzanie sekwencji rozruchowych jest przerwane, a skoro mozesz odpalic system to dobrze by bylo gdybys bardziej dokladnie umiejscowil "okres piszczenia" w sekwencji rozruchowej.
Swoja droga swego czasu na routerze z freeSCO bylo odgrywanie melodyjek przez beeper, nawet byla komenda play jak dobrze pamietami przyjmowala zapis nut z nokii :]. Moze cos takiego jest tez w ubuntu teraz ^_^.
Co do XP, przeinstalowac, jak bedzie to smao to przeinstalowac z innej plytki - czasem tak sie zdarza :).
Po drugie jak wystepuje błąd krytyczny w fazie POST (czyli niemal wszystkie takie sa :D) to przetwarzanie sekwencji rozruchowych jest przerwane, a skoro mozesz odpalic system to dobrze by bylo gdybys bardziej dokladnie umiejscowil "okres piszczenia" w sekwencji rozruchowej.
Ale jeszcze raz powtarzam że piszczenie było tylko podczas końcowej fazy bootowania ubuntu livecd oraz podczas zakończenie/restartu sesji z ubuntu livecd. Nie ma żadnych problemów z bootowaniem systemu czy to xp czy teraz już zainstalowanego ubundu na dysku twardym. A co do xp to płyta jest sprawna bo przecież korzystam z niej od lat. Dodatkowo zauważyłem że nie ma wogóle dźwięków systemowych. Czy ten system może jest już za stary na taki sprzet?
A co do xp to płyta jest sprawna bo przecież korzystam z niej od lat.
Nie bede wnikal wiec jaka jest to plyta. o_O
XP SP2 zainstalowalem u kumpla na jeszcze nowszym komputerze C2D + 8800GTS + kupa innych bajerków i poszlo za pierwszym razem. Nadal proponuje uzycie innej plyty instalacyjnej.
Co do piszeszczenia - wniosek jest taki że jest to system "oznajmiania" konkretnych zdarzeń w liveCD ubuntu, czyli nie przejmowac sie tym. :]
Ściągnąłem i odpaliłem na tym kompie livecd zenwalka i odpalił się 2x szybciej i nie piszczał nigdzie więc to chyba coś z ubuntu.
tak trochę obok tematu, ale nie znowu tak daleko
ubuntu jako taki nigdy mi nie podszedł, a teraz takie coś:
http://gospodarka.gazeta.pl/technologie/1,82008,4630521.html
i jeszcze:
https://launchpad.net/bug59695.html
nie ma to jednak jak oryginalny debianek, a nie jakieś łubudubuntu czy zjebuntu ;)
pozdrowienia
miłosz