Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć.
Chcę mieć możliwość korzystania w moim programie napisanym w C++ z OpenGL. Probowałem więc zainstalować OpenGL przy pomocy aptitude, ale mam bałagan w systemie i jakieś zależności się są spełnione (nie znam się na tym).
Czy można jakoś ręcznie "zainstalować" to, ściągając w sieci odpowiednie pliku nagłówkowe i pliki *.so i tym sposobem doprowadzić do możliwości korzystania z OpenGL?
Proszę o pomoc.
Zasada jest prosta:
1. Nvidia w swoim sterowniku ma już własnego OpenGLa i niego trzeba używać.
2. W innym przypadku: Mesa3D.org
PS. Nie masz OpenGLa??? Dziwne... Np. takie Wine to z tego korzysta....
Jeszcze nie korzystałem z Wine :P
1. co innego jest biblioteka programistyczna dla OpenGL (np libGL, freeGLUT, czy nawet SDL) a co innego sterownik OpenGL ...
2. jezeli sa problemy z zaleznosciami to nalezy je rozwiazac ... jezeli jak piszesz nie znasz sie na tym polecam aptitude w wersji pelnoekranowej - w ladny sposob prezentuje sugerowane rozwiazania konfilktow (gdy masz info o konflikcie zaleznosci dajesz e kolejne opcje przelaczasz . i , a wybrana zatwierdzasz !)
A co to jest to "aptitude pełnoekranowe"?
Wpisz aptitude i naciśnij enter ;)
Hehe :P Właśnie w tym aptitude nie umiem sobie poradzić z zależnościami :/
------------------
Już chyba wiem, jak sobie radzić z tymi zależnościami :)
Skąd można dostać aktualną listę repozytoriów? (aptitude chce coś ściągać, ale nie potrafi mi tego znaleźć)
aptitude chce coś ściągać, ale nie potrafi mi tego znaleźć
#aptitude update
Dzięki :)
Powiedzcie mi jeszcze takie coś. Chcę zainstalować mesa-common-dev, by móc korzystać z OpenGL w swoich programach. Jak kliknę na tym pakiecie +, to zaznacza się, pisze, że jest jakaś 1 zależność i że zostanie zajęte 19,9MB. Jednak gdy nacisnę g, by zainstalować ten pakiet, to wyskakuje okienko:
Żadne pakiety nie zostaną zainstalowane, uaktualnione, ani usunięte.
Pewne pakiety mogłyby zostać uaktualnione, jednak wybrano pozostawienie ich w
Wciśnij "U", aby przygotować uaktualnienie.
Po wciśnięciu U zaznacza się, że jest 6 zależności i zajęte będzie 24,5MB. Komunikat nadal widnieje, a gdy wcisnę ENTER, to znika i pakiet mesa-common-dev nie jest już zaznaczony do instalacji.
Co z tym zrobić?
przypuszczam ze info iz jest 1 niespelniona zaleznosc czy cos tym podobnego ... jak napisem
gdy masz info o konflikcie zaleznosci dajesz e kolejne opcje przelaczasz . i , a wybrana zatwierdzasz !
Ale teraz żaden pakiet nie robi się na czerwono. Na górze pisze tylko, że jest jedna zależność.
Udało się! Zaznaczyłem inny pakiet też z mesy (2 linijki niżej) i ten pierwszy się też zaznaczył. Po wciśnięciu g tym razem wszystko się zainstalowało :)
Dzięki za pomoc!
Jak można sprawdzić, gdzie wylądowały pliku jakiegoś zainstalowanego właśnie pakietu? Zainstalowałem mesademos i nie wiem, gdzie są te przykładowe dema.
Dzięki.
Niestety nie mam pliku nagłówkowego GL/glut.h. A prawie wszystkie przykłady z sieci i te dema z Mesy używają tego pliku. Co powinienem zainstalować, by go mieć? Probowałem niektórych pakietów z OpenGL, ale wtedy chciało mi usunąć Mese, bo były konflikty :?
Ok. Znalazłem coś takiego jak freeglut3.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.
to ja jeszcze dorzucę trzy grosze.
$ dpkg -L <nazwapaczki>
listuje zawartość danej paczki (nazwy i ścieżki plików). paczka musi być zainstalowana :( często puszczam przez 'grep bin' aby poznać nazwę pliku wykonywalnego.
$ apt-cache search <wyrażenie regularne> [<kolejne wyrażenie> [<i następne...>]]
szuka wyrażenia w nazwach i opisach wszystkich paczek i wypisuje listę nazw i krótkich opisów dla trafień
można pobawić się owym wyrażeniem i/lub wrzucić w to jeszcze grepa aby wyrzucić wszystkie przypadkowe trafienia, i potem zrobić coś takiego
$ apt-get install $(apt-cache search <wyrażenie> | egrep 'filtr' | awk '{print $1}')
używam tego tak często że porobiłem aliasy do wszystkich tych komend.