Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam postawiony serwer który działa na porcie X i za chiny nie mogę się podpiąć do tej aplikacji z innego kompa klientem tej aplikacji.
Jak sprawdzić które porty mój debian ma otwarte na zewnątrz?
Jak wygląda regułka iptables wpuszczająca ruch z sieci 0/0 na dany port X?
Mam postawiony serwer który działa na porcie X i za chiny nie mogę się podpiąć do tej aplikacji z innego kompa klientem tej aplikacji.
Jak sprawdzić które porty mój debian ma otwarte na zewnątrz?
?
netstat -a pokaże ci co gdzie nasłuchuje lub możesz tez przeskanować nmapem komputer.
Sprawdzenie reguł w iptables możesz wydać polecenie iptables -L
Hmm no i zależy co to za serwer i w jaki sposób się z nim łączysz i czy nie ma błędów w konfiguracji serwera tudzież klienta.
Serwer ma uruchomioną jedną aplikację serwerową która działa na porcie X.
Aplikacje klienckie łączą się z tą aplikacją serwerową również na porcie X.
nmap -v A 10.0.0.100
Nie znajduje portów aplikacji w Discovered open port ani tu:
PORT STATE SERVICE 22/tcp open ssh 111/tcp open rpcbind 113/tcp open auth 139/tcp open netbios-ssn 445/tcp open microsoft-ds 548/tcp open afpovertcp 845/tcp open unknown 901/tcp open samba-swat 2049/tcp open nfs
Debian Etch - nic nie majstrowałem jeszcze w iptables.
a na jakim adresie nasluchuje ta aplikacja ... niektore domyslnie sluchaja tylko na localhost ...
@Marek_boss
zapodaj polecenie:
lsof -i -nP | egrep 'komenda.*LISTEN'
komenda - polecenie uruchamiające program
albo po prostu
lsof -i -nP | grep 'LISTEN'
Temat zamknięty. Poradziłem już sobie. Problem nie leżał po stronie iptables.