Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czesc.
Chce przeinstalowac sobie windowsa, ale on zawsze nadpisuje MBR no i trace gruba. Zawsze mam z nim mase problemów. Czy istnieje mily latwy i przyjemny sposob aby go zainstalowac na nowo? cos ala dysk startowy wykrywajacy wszystkie systemy... Moze ma ktos jakis fajny sposob... Przyznam sie ze moja najwieksza bolaczka z linuxem, to wlasnie menadzer bootowania. Czytalem mase artykulow... zawsze jednak sie konczylo tym ze spie@#@!$@#! sprawe i ratowalem sie intalacja debiana od nowa... Coz ... jak Pan Bog rozdawal taleny to ja ustawilem sie widać w innej kolejce...
jak masz stację dyskietek to najlepszym sposobem jest zaisntalowanie "ratunkowego" gruba na dyskietce
jak masz stację dyskietek to najlepszym sposobem jest zaisntalowanie "ratunkowego" gruba na dyskietce
a jak nie masz to mozna wypalic z tym obrazem bootowalna plytke cd - potem dwie komendy i grub jest z powrotem ...
PS dla grub-pc (grub2) jest nawet paczka z obrazami dyskietki i cd ...
Dla mnie najlepszym wyjściem jest zapianie GRUBa nie w sektorze rozruchowym dysku, ale na partycji, a następnie użycie GAGa. GAG obsługuje wiele systemów, może być bootowany z dyskietki lub zapisany w MBR. Uniknąć straty czasu po reinstalcji Windows można konfigurując i zachowując ten graficzny menadżer na dyskietce, a już po instalacji Win zapisując go na dysku. Wtedy przywrócenie poprzedniego stanu sektora rozruchowego ogranicza się do wciśnięcia jednego klawisza na klawiaturze.
ten graficzny menadżer na dyskietce, a już po instalacji Win zapisując go na dysku.
to samo daje grub na cd/dyskietce - dajesz
root (hd0,0) setup (hd0)
i grub z powrotem w MBR (w przykladzie zakladamy ze partycja na ktorej jest /boot jest (hd0, 0) ...