Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam zainstalwoane 4GB ramu i na obu systemach (dual boot - debian amd64 i x86), debian widzi wylacznie3 gb z 4 zamontowanych.
na 32 bitowym debianie ,mam wkapilowane HIGHMEM4G (sprawdzalem rowniez HIGHMEM64G)
co od amd64 to w zwiakzu z architektura procka powinienem widziec 4gb bez najmniejszego problem.
podczas gdy sa zainstalowane 4 kosci system chodzi niestabliniej niz z 3 + dlugi boot. Wszytkie kosci sa dobre , widzi 3gb gdy korzysta sie z dowolnego polaczenia kosci , na dowolnych slotach.
bios widzi 4096 MB Physical memory i 3056MB USage memory.
Szczerze mowiac to juz jestem w kropce.
P.
Sprzet
AMD Ahlon64 X2 4000+
4gb RAM geil dual channel
Plyta glowna msi k9a platinum
Twardy Seagate 500gb sata
1.) jaka masz dystrybucje debian-a .. ja mam 4.0 i 4GB ramu przy plycie Asua AM2-E i AMD Athlon X2 widzi bez problemu
2). MOze uaktualnić bios .... wiem ze widzi ale warto sprobować
Korzystam z Sid'a , a pyta glowna to MSI K9A Platinum (wspiera do 8gb)
jak bardzo moze pomoc bios - jesli cokolwiek ?
na pewno nie zaszkodzi.
Ja bym spróbował jeszcze pozmieniać kości poprzypinać je nic nie zaszkodzi sprawdź:)
edit;/ sorka nie doczytałem.
gosci dzialaja w dowolnym ustawieniu.
czy moze byc to kwestia zasilania pamieci (aktualnie mam 2.1) albo timingow ?
gosci dzialaja w dowolnym ustawieniu.
czy moze byc to kwestia zasilania pamieci (aktualnie mam 2.1) albo timingow ?
Raczej nie, ale specyfikacja DDR nakazuje napięcie 2.6 V. (Producenci płyt podaja 2.5)
bios widzi 4096 MB Physical memory i 3056MB USage memory.
jak dla mnie to jest podejrzane i szukalbym przyczyny dlaczego bios raportuje usage memory o 1GB mniejsze od fizycznej ...
zobacz moze cos z tych pomoze:
http://diamondclub.msi.com.tw/eng/forum/viewthread. … mp;sid=NcseQX
http://www.msfn.org/board/Read_jumping_64bit_Vista_ … 0#entry702597
w szczegolnosci:
By the way, one issue related with the option Memory remap Feature in Advanced Chipset Feature should be mentioned here.
*When this option is set at default setting Disabled, usage memory of 4G is recognized as 3328MB; when enabled, 3072MB is recognized. The reason for it is that the decreased memory is distributed to PCI bus by the chipset.