Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć.
Jakiś czas temu wypiąłem komputer z domowej sieci i teraz mam pewien kłopot. Przy instalacji Oracle 10g instalator nie potrafi skonfigurować "sieci".
Czytałem, że powodem mogą być błędy w pliku /etc/hosts. U mnie wygląda on teraz tak:
127.0.0.1 localhost.localdomain localhost #192.168.100.1 bt.lan.home bt #192.168.100.5 jacek.lan.home jacek # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts ::1 ip6-localhost ip6-loopback fe00::0 ip6-localnet ff00::0 ip6-mcastprefix ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters ff02::3 ip6-allhosts
Gdy miałem wcześniej komputer w sieci domowej, odkomentowane były linie nr 2 i 3. Wtedy wszystko działało. Problemy pojawiły się (co naturalne) po wypięciu z sieci. Zakomentowałem więc te linie. Wygląda jednak na to, że gdzieś jeszcze coś nie gra.
Ma ktoś jakiś pomysł?
zapomnetuj ipv6 i sprawdz rezultat..
Tzn. mam zakomentować?
Tzn. mam zakomentować?
# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts #::1 ip6-localhost ip6-loopback #fe00::0 ip6-localnet #ff00::0 ip6-mcastprefix #ff02::1 ip6-allnodes #ff02::2 ip6-allrouters #ff02::3 ip6-allhosts
Nie pomogło :/
dopisz pod localhostem (w ipv4)
192.168.1.2 $HOSTNAME
jako adres ip wpisz swoje ip, jeżeli jesteś za natem to wpisz wewnętrzne, a po tabulacji nazwe swojego komputera (echo $HOSTNAME). Kiedyś też musiałem modyfikować /etc/hosts (nie pamiętam w jakim celu) i to pomogło.
Chyba pomogło :) Po pracy jeszcze sprawdzę.
Tak, już działa ;) Dzięki!