Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie,
po wypaleniu kilku płyt napęd przestaje być widoczny dla systemu.
growisofs daje komunikat:
:-( not an MMC unit!
k3b:
No CD/DVD writer found.
K3b did not find an optical writing device in your system. Thus, you will not be able to burn CDs or DVDs. However, you can still use other K3b features like audio track extraction or audio transcoding or ISO9660 image creation.
a próba zamontowania:
mount: block device /dev/hda is write-protected, mounting read-only
mount: you must specify the filesystem type
Cannot open volume: No such file or directory
po restarcie wszystko wraca do normy. jak to możliwe?
a jaki efekt przynosi proba przeladowania modulu odpowiedzialnego za nagrywarke ?
gdybyś był uprzejmy podać polecenie, byłbym wdzięczny :) wynik podam jak tylko znów mi "zniknie" bo jestem po restarcie :P
rmmod ide_cd cdrom
jakby krzyczal ze uzywane przez cos to sproboj wylaczyc ten program / usunac modul ktory uzywa ... potem:
modprobe cdrom
i zobacz czy zaczelo dzialac
pokaz tez dmesg | tail -n 25
Kod:
rmmod ide_cd cdromjakby krzyczal ze uzywane przez cos to sproboj wylaczyc ten program / usunac modul ktory uzywa ... potem:
Kod:
modprobe cdromi zobacz czy zaczelo dzialac
po tej operacji growisofs wywala:
:-( unable to open64("/dev/hda",O_RDONLY): No such file or directory
pokaz tez dmesg | tail -n 25
hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: drive not ready for command hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: drive not ready for command hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: drive not ready for command hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: drive not ready for command hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: drive not ready for command hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: drive not ready for command hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: drive not ready for command hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: drive not ready for command Uniform CD-ROM driver unloaded
to jest wynik po poleceniach: rmmod ide_cd cdrom ; modprobe cdrom
z dmesg wyglada jakby "modprobe cdrom" sie nie wykonal ... pokaz tez stdout i stderr wykonania tych komend ...
debian:/home/grzesiek# rmmod ide_cd cdrom ERROR: Module ide_cd does not exist in /proc/modules debian:/home/grzesiek# modprobe cdrom debian:/home/grzesiek#
mam nadzieję, że dobrze Cię zrozumiałem i że o to chodziło :)
Ja bym taśmę od napędu wymienił oraz sprawdził czy molex od zasilania dobrze styka .
Pierwsze co zrobiłem to odkręciłem obudowę i sprawdziłem, czy wszystko dobrze styka. No ale gdyby to była sprawa kabli, to by raczej nie zaczynało działać po restarcie.