Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dlaczego jak z konsoli wpisuje z folderu gdzie mam program
./nazwa programu
to się uruchamia, a jak z kde klikam na niego dwa razy myszą to się nic nie dzieje ?
Bo to nie windows.
A na serio to bash nie umie go tam znalezc.
Gdyby byl w /usr/bin czy w /usr/local/bin to by odpalil.
Pozdrawiam
Miałem wcześniej go dokładnie w tym samym miejscu i się odpalał. Dziś zrobiłem format i od nowa zainstalowałem debianka i z /home/uzytkownik/progam już się nie uruchamia.
To zrob ikonke z odpowiednia komenda i po problemie.
Po co wchodzic do folderu aby kliknac na niego.
Pozdrawiam
Dziś zrobiłem format i od nowa zainstalowałem debianka
oducz się tego ;)
sprawdź, czy plik ma prawo do wykonywania przez użyszkodnika. przeczytaj manuala do chmod.
Teraz to będzie głupie, ale proszę o wyrozumiałość:
Jak to zrobić?
Ma prowo wykonywalności.
sprawdź, czy plik ma prawo do wykonywania przez użyszkodnika. przeczytaj manuala do chmod.
Raczej ma bo nie odpalil by z konsoli.
Jak to zrobić?
Co zrobić? ikonkę czy przeczytać manuala.
Pozdrawiam
To zrob ikonke z odpowiednia komenda i po problemie.
/home/uzytkownik/nazwa_programul/./program
nie działa
cd /home/uzytkownik/nazwa_programu ; ./program
Np tak.
Kod:
/home/uzytkownik/nazwa_programul/./programnie działa
wydaje mnie się, że komenda do uruchomienia programu raczej powinna wyglądać tak:
sh /home/uzytkownik/nazwa_programul/program
pozdrawiam
miłosz
Dzięki. Działa :)
cd /home/uzytkownik/nazwa_programu ; ./program
Z drugiej strony zastanawia mnie dlaczego wcześniej nie miałem takiego problemu.
bo używasz kde, które jest ZŁE ;)
Wcześniej też siedziałem na KDE.
A to co proponujesz? jestem otwarty na propozycje :)
Ten akurat progrm musi być odpalany w swoim folderze.
I jak to robiles wcześniej to nie wiem może mialeś tez ikonkę.
Tam przy definiowaniu ikonki w KDE możesz w drugiej rubryce zdefiniowac katalog uruchomieniowy.(wtedy wystarczy podać tylko scieżkę do programu)
Narazie zostan na KDE bo jeszcze zbyt malo masz doświadczenia aby probować innych srodowisk graficznych.
Choc np taki fluxbox jest bardzo ciekawy.
Pozdrawiam
Narazie zostan na KDE bo jeszcze zbyt malo masz doświadczenia aby probować innych srodowisk graficznych.
Choc np taki fluxbox jest bardzo ciekawy.
Pozdrawiam
Dlaczego? Co go nie zabije to go wzmocni. Ja prawie zupełnie niedoświadczonej w linuksie niewiaście fluksa zostawiłem bo maszyna na więcej nie pozwala. Słowa skargi nie usłyszałem jak na razie. :)
...osobiscie polecam windowmaker, skoro już o tym rozmawiamy. totalny antywindows, jeśli lubisz mocne wrażenia.
--
PS: specjanle pozdrowienia dla BaB'a i Rumiego :>
Raczej ma bo nie odpalil by z konsoli.
jest wiele metod odpalenia z konsoli jak nie ma exec ... np. dla skryptow bashowych wystarczy
. sciezka
wydaje mnie się, że komenda do uruchomienia programu raczej powinna wyglądać tak:
Kod:
sh /home/uzytkownik/nazwa_programul/program
niekoniecznie - jezeli to skrypt shellowy to tak dla binarki nie
Ten akurat progrm musi być odpalany w swoim folderze.
i to zapewne byl problem z odpalaniem przez klik w kde - dla takich programow startowy katalog to $HOME ...