Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Mam taki nieypowy lub typowy problem. Na tym laptopie mam Etcha. Interfejs sieciowy działa. Pingi idą, ale nie wszystkie strony się ładują i poczta się ściąga pod mozillą raz a drugi raz nie.
Czy to wina nietypowych sterowników?
Pozdrawiam
tripoli
Czy może to być wina czasu systemowego? Etch dodaje mi 2 godziny do czasu biosowego. Czy może to być wina tego?
Pozdarwiam
tripoli
Dodam jeszcze, że np. duga stronkę otwieram, a np. hp lub inne zagraniczne juz nie.
Zmartwiony tripoli :(
A DNS'y napewno poprawne są??
A DNS'y napewno poprawne są??
Tak, to pierwsze sprawdziłem. Są poprawne.
Może korzystasz z jakiegoś firewall'a??
a sprawdzałeś rożne ustawienia mtu?
jeżeli masz łącze od tepsy to tym bardziej sprawdź
Może korzystasz z jakiegoś firewall'a??
Jest to goły Etch. Jest iptables ale bez reguł.
a sprawdzałeś rożne ustawienia mtu?
MTU jest standardowe 1500, takie też używam u mnie w sieci.
tripoli
Wydaje mi się że coś blokuje ale co hmmmm
MTU jest standardowe 1500
spróbuj ustawić trochę mniejsze i sprawdź efekty, jeżeli nie pomoże to zmiejsz jeszcze bardziej, takie cyrki występowały czasem na łączach tepsy, w sumie co szkodzi sprawdzić, skoro inne rozwiązania nie pomagają
mam hp nx7300 i nie mam z najmniejszego problemu z sieciówkami. Skompiluj jakiegoś nowszego kernela, i zobacz czy to pomoże, jeśli nie, to zainstaluj windę i sprawdź czy sieciówka działa poprawnie. Jeśli nie to pakujesz i wysyłasz/wieziesz do serwisu.
jeśli nie, to zainstaluj windę i sprawdź czy sieciówka działa poprawnie. Jeśli nie to pakujesz i wysyłasz/wieziesz do serwisu.
Mam winde też, ale tutaj sieciówka działa jak należy. Pozostaje kompilacja jądra?
pozdrawiam
tripoli
Ale zauważyłem regułę w tym problemie:
- zawsze nie otwierają się strony np. hp, i nne.
- reszta się otwiera.
- thunderbird wysyła ale nie odbiera poczty. Message: przekroczono czas połączenia z serwerem.
Re reguły są niezmienne i wyglądają na filtrowanie gdzieś, ale firewalle są nieaktywne.
Pod XPkiem działa sieciówka poprawnie.
tripoli
mam hp nx7300 i nie mam z najmniejszego problemu z sieciówkami. Skompiluj jakiegoś nowszego kernela, i zobacz czy to pomoże
Jądro uaktualnione 2.6.18.5 niestety sieciówka działa tak jak działała. Mam dość :( :(
tripoli
tripoli1 weź przekopiuj config z jądra na którym działa karta sieciowa, wczytaj ten config, skompiluj jajko i sprawdź czy działa. A ma działać. Potem możesz sobie skompilować nowe jajko, tylko nie tykaj na początek sekcji kart sieciowych