Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
głupie pytanko z mojej strony ,jak dodac usera z uprawnieniami root ?
hmm ,niestety ,musze miec usera w systemie który bedzie miał wszystkie prawa root ,cos jak 2 x root :)
dodaj usera o uid=0 i gid=0, pownni zaidzałać,
chociaż nie widze sensu takiego działania
dodaj usera o uid=0 (...)
chyba nie moze byc dwuch userow o takim samym uid, moze wystarczy dodanie do grupy root
adduser drugiroot root
Dodaj normalnie usera, wejdź do passwd i zmień uid i gid na 0 i gotowe :)
głupie pytanko z mojej strony ,jak dodac usera z uprawnieniami root ?
Tylko jeden user może mieć UID=0, czyt. być super użytkownikiem, którego nie obowiązują ograniczenia uprawnień i najlepiej aby nazywał się root. Różne kombinacje mogą napytać biedy.
Np dodać usera1 do grupy root?
gpasswd -a user1 root
byćmoże nie sprawdzałem - dlatego zapytałem mam przed sobą super system XP i obecnie nie mam na czym sprawdzić
dodaj do /etc/passwd linijkę:
drugiroot::0:0:/home/drugiroot:/bin/bash
musi mieś uid = 0 i gid = 0
Nie może być dwóch super-użytkowników (o UID=0) w systemie. Użytkownik może mieć kilka loginów, kilka katalogów domowych, ale to będzie ten sam użytkownik. Łatwo się będzie przekonać o tym sprawdzając kto jest właścicielem plików utworzonych przez "drugiego roota".
dzieki rychu !!! pomogło ,sytuacja jest dosyć zakręcona i nibedę wdawał sie w szczeguły ale sytuacja akurat wymagała drugiego root .
dzieki !!!! pozdrawiam
Nie może być dwóch super-użytkowników (o UID=0) w systemie. Użytkownik może mieć kilka loginów, kilka katalogów domowych, ale to będzie ten sam użytkownik. Łatwo się będzie przekonać o tym sprawdzając kto jest właścicielem plików utworzonych przez "drugiego roota".
daj spokój, przecież to jest taki klasyczny backdoor z elementarza dla h4Xx04óff ;)
to nie to :P