Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Mam taki dwuletni mp3 player made in china. Niestety wyjalem go przez przypadek w czasie kopiowania na niego muzyki pod debianem. Teraz pokazuja mi sie katalogi (na PC) ktorych na playerze nie widac i nie moge ich w zaden sposob skasowac bo wtedy wiesza sie okienko KDE.
Da sie to jakos naprawic. ?
z roota to zrób
sformatuj urządzenie, załóż nowy system plików i heja ;)
sformatuj urządzenie, załóż nowy system plików i heja ;)
Mozesz napisac w jaki sposob to zrobic?
Nie skasuje sie firmware/software playera ?
Nie skasuje sie firmware/software playera ?
nie. w linuksie się to robi tak:
mkdosfs -F32 /dev/sdX1
w miejsce X wstaw oczywiście to co trzeba
Dodam ze mkdosfs jest w pakiecie dosfstools.
debian:/home/kiera# mkdosfs -F32 /dev/sdc1 mkdosfs 2.11 (12 Mar 2005) /dev/sdc1: No such file or directory debian:/home/kiera# mkdosfs -F32 /dev/sdc mkdosfs 2.11 (12 Mar 2005) mkdosfs: /dev/sdc contains a mounted file system.
odmontuj /dev/sdc ;)
A ja ze swoim mp3 mam taki problem że gdy skopiuje piosenki z kompa na playera a następnie chce je odsłuchać mp3 wywala komunikat nieznane rozszerzenie plików czy coś takiego w czym może tkwić problem?
LongerR, a odmontowales przed odlaczeniem?
odmontuj /dev/sdc ;)
Na odmontowanym tez nie działa.
Zna ktoś rozwiązanie problemu?
EDIT:
SOLVED:
mkdosfs -F32 /dev/sdc1
Tak konieczne jest od montowanie przed odłonczeniem od komputera poleceniem (u mnie) # umount /dev/sda:)