Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ciekaw jestem, jak dbacie o porządek w systemie, gdy instalujecie coś niepochądzącego z pakietu, ale np. ze źródeł lub .sh. Jak wiadomo, apt nie widzi tak zainstalowanych aplikacji. Preferujecie własnoręcznie przygotowywanie paketów ze źródeł, używacie equivs, czy może wolicie jeszcze coś innego?
ja buduję pakiety i wrzucam w lokalne repo, porządek musi być
A coś do oczyszczania dysków ze zbędnych plików z Historii przeglądarki wiem że Debian to nie windo-śmieć ale czy jest coś takiego i czy z tego korzystacie?
kompilowane ze źródełek oraz gotowe binarki wrzucam do /usr/local. tylko cxoffice chce się instalować w /opt, to niech mu tam będzie
Z CVS'ów robie paki i wrzucam je do lokalnego repo (nie bawię się w żadne /usr/local/) czasem użyje equivs'a by nie pluł się zalezności się, jeżeli mam oprogramowanie non-free (uznaje jave tylko z sun'a, te wszystkie gnu wynalazki przyprawiają mnie o ból głowy).
A kiedyś miałem jeszcze porty z gentoo i była zabawa z maskowaniem pakietów instalowanych przez apt i vice-versa ;-)
scons: Reading SConscript files ... Checking for kde-config : kde-config was found as /usr/bin/kde-config Checking for kde version : 3.5.5 Checking for the qt library : qt was not found Please set QTDIR first (/usr/lib/qt3?) or try scons -h for more options
Brakuje mi qt3 ale pakietów które mają w nazwie qt3 jest bardzo dużo:) Który muszę pobrać żeby odpaliło?
libqt3-mt-dev?
Nie to nie to:D
Znalazłem może się komuś przyda:) Więc potrzebny jest pakiet
kde-devel
Pozdro!!
Również buduję pakiety i wrzucam je do lokalnego repo, innego wyjścia nie widzę aby utrzymać porządek. Nie lubię tylko jak programy które się usunie zostawiają katalogi i pliki konfiguracyjne poza katalogiem domowym. Szczegolnie to jest dokuczliwe kiedy jakiś ważny pakiet nie działa przez ustawienie globalne które nie wiadomo gdzie się znajduje ;|.
PS: Temat powinien się znaleźć w luźnych rozmówkach ?
Nie lubię tylko jak programy które się usunie zostawiają katalogi i pliki konfiguracyjne poza katalogiem domowym. Szczegolnie to jest dokuczliwe kiedy jakiś ważny pakiet nie działa przez ustawienie globalne które nie wiadomo gdzie się znajduje ;|.
dpkg --purge pakiet
COLUMNS=140 dpkg -l|grep ^rc|awk {'print $2'}|xargs dpkg -P
PS: Temat powinien się znaleźć w luźnych rozmówkach ?
Temat dotyczy oprogramowania.
COLUMNS=140 dpkg -l|grep ^rc|awk {'print $2'}|xargs dpkg -P
Tego mi było trzeba. dzięki ;)