Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Zainstalowałem sobie Debiana Each 4.0r1 na kompie który ma 2 karty sieciowe:
1. włożona Realtek
2. Zintegrowana BroadCom 5751
Ta pierwsza jest wykryta przez system, natomiast zintegrowana nie.
Pobrałem sobie sterownik pod linuksa ze strony producenta http://www.broadcom.com/support/ethernet_nic/netxtreme_desktop.php i zacząłem instalować zródła RPM wg tego co napisane w pliku README (poniżej jego część).
Installing Source RPM Package ============================= 1. Install the source RPM package: [b]rpm -ivh tg3-<version>.src.rpm[/b] 2. CD to the RPM path and build the binary driver for your kernel: cd /usr/src/{redhat,OpenLinux,turbo,packages,rpm ..} [b]rpm -bb SPECS/tg3.spec[/b] 3. Install the newly built package (driver and man page): <arch> is the architecture of the machine, e.g. i386: [b]rpm -ivh RPMS/i386/tg3-<version>.i386.rpm[/b] The driver will be installed in the following path: /lib/modules/<kernel_version>/kernel/drivers/net/tg3.ko 4. Load the driver: [b]insmod tg3.ko[/b] (on 2.6.x kernels) or modprobe tg3
1 punkt zadziałał, przy 2 coś tam się robiło, ale na końcu wyskoczył jakiś błąd - nie pamiętam jaki, i jak chce znowu wykonać to polecenie, to wyskakuje mi że "-bb" to nieznany parametr. Poleciałem dalej do punktu 3, wklepałem polecenie i wyskoczyło że pliku "tg3-03.71-1.i386.rpm" nie ma. Plik "tg3.ko" jednak stworzył się w katalogu modułów.
Tak czy inaczej nie działa zintegrowana karta, podczas startu systemu jak zauważyłem wyświetla się jakiś error, i potem dalej leci. Nie wiem gdzie znajduje się log z informacjami jakie wyskakują podczas ładowania systemu, więc proszę o info gdzie ten log, to mógłbym ten error wkleić tutaj.
Czy miałby ktoś pomysł jak prawidłowo zainstalować ten sterownik do karty zintegrowanej, albo ew. jak go usunąc całkowicie ?
A to nie jest to? :
[*] Ethernet (1000 Mbit) --->
< > Broadcom NetXtremeII support (NEW)
lub to:
< > Broadcom Tigon3 support (NEW)
CONFIG_TIGON3: │ │ │ │ This driver supports Broadcom Tigon3 based gigabit Ethernet cards. │ │ │ │ To compile this driver as a module, choose M here: the module │ │ will be called tg3. This is recommended.
A w biosie wszystko ok jest?
A w biosie wszystko ok jest?
Dzięki za wskazówke. Okazało się, że karta wbudowana była Disable. Teraz mi ją także wykrywa jako: Broadcom Corp. Netlink BCM5789 Gigabit Ethernet...
Spróbowałem ponownie zainstalować sterownik do tej karty. Przy poleceniu
rpmbuild -bb SPECS/tg3.spec
wywala mi takie błędy:
/var/tmp/rpm-tmp.89846: line 24: /usr/bin/bzip2: Nie ma takiego pliku ani katalogu /var/tmp/rpm-tmp.89846: line 29: cd: tg3-3.71b: Nie ma takiego pliku ani katalogu błąd: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.89846 (%prep) Błędy budowania RPM-a: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.89846 (%prep)
i nie wiem co to oznacza i co robić ?
W pliku tego sterownika masz tar.gz, po co wiec sie bawisz w jakieś rpm-y. Rozpakowujesz go w /usr/src dajesz make i jedziesz :)
Postanowiłem na nowo zainstalować system, który sam mi wykrył obydwie karty, wybrałem że z netem ma się łączyć ta wbudowana a drugą wykorzystałem do sieci wewnętrznej.
Wszystko teraz działa jak trzeba i nie musiałem już bawić się w instalację sterów.
Jeszcze raz dziex LongeR za info aby sprawdzić bios :)
Ju-rek też dzięx, przyda się na przyszłość :)