Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pytanie moje brzmi co trzeba wkompilować w jądro żeby kernel widział oba rdzenie w procku. Bo już nakombinowałem sie i naprawde nie wiem:/
Na debianowym kernelu są widoczne oba rdzenie.
Tylko właśnie problem polega na tym że mam to wkompilowane
[*] Symmetric multi-processing support
a kernel i tak widzi tylko jeden rdzeń
Mój config
i Enhanced Real Time cośtam .... :) sorki, nie pamiętam. Jak w Symmetric multi-processing podejrzysz helpa to tam jest dokładnie wszystko opisane
Mój procesor to:
Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.20GHz
A to jest wkompilowane w kernel
Processor type and features ---> [*] Symmetric multi-processing support Processor family (Pentium-4/Celeron(P4-based)/pentium-4 M/older Xeon) ---> [2] Maximum number of CPUs (2-225) Device Drivers ---> Character devices ---> <*> Enhanced Real Time Clock Support
A od kiedy to ten Intel ma 2 rdzenie? Ma tylko obsługę HT Technology :)
Macie racje źle to określiłem. Ale w systemie widziane jest jako 2 procki.
Skompilowalem jajko jeszcze raz z powyższymi opcjami i teraz jest dobrze, system widzie 2 procki.
Pentium D to nie są dwa rdzenie, i nie obsługuje to to HT ;) (z drobnym wyjątkiem) o ile w ogóle o tym mowa.
Core Duo, Core 2 Duo i AMD x2 - to są procesory dwurdzeniowe.
Pentium D to nie są dwa rdzenie, i nie obsługuje to to HT ;) (z drobnym wyjątkiem) o ile w ogóle o tym mowa.
Core Duo, Core 2 Duo i AMD x2 - to są procesory dwurdzeniowe.
Pentium D to procku dwurdzeniowe, polecam lekturę wikipedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pentium_D). :)
cytat "Core Duo, Core 2 Duo [...]" - Nie ma Core Duo. Jest tylko i wyłącznie Core 2 Duo :)
//@rychu: tak :)
...dla ścisłości: jest jeszcze Core2 Quad (cztery rdzenie) oraz Core2 Extreme (2 lub 4 rdzenie)
do poczytania
Pentium D to procku dwurdzeniowe, polecam lekturę wikipedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pentium_D). :)
cytat "Core Duo, Core 2 Duo [...]" - Nie ma Core Duo. Jest tylko i wyłącznie Core 2 Duo :)
Nawet wspomniana wikipedia twierdzi, Pentium D to nie są dwa rdzenie :)
[..]Analizując osiągi Pentium D należy pamiętać, że nie jest to typowy procesor dwurdzeniowy, ale raczej dwa procesory umieszczone w jednej obudowie co pociąga za sobą problemy z "wąskim gardłem" na magistrali FSB [..]
A Core Duo to AFAIR 32-bitowy dwurdzeniowy procesor. Core 2 Duo to już 64 bity. O kilku (ponad 2 )rdzeniowych procach na socket T i socket F się nie wypowiadam, nie za wiele miałem z nimi styczności.
Edit: jest jeszcze Core Solo - procesory dwurdzeniowe z jednym rdzeniem "wyłączonym"...