Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-09-11 09:25:17

debbie - Użytkownik

debbie
Użytkownik

wydruk w nowej stronie ze stałą czcionką i wielkością okna

Witam! mam taki problem. Zrobiłem prosty formularz w php - po wypełnieniu danych klikam w przycisk i dane wskakują mi na innej stronie tam gdzie trzeba. Problem jest taki że na każdym innym komputerze wychodzi inna wielkość czcionki w zależności od rozdzielczości, czy wersji mozilli. Np trzeba co jakieś piąte wyświetlenie wpisanych danych zmieniać ustawienia mozilli w przeglądzie wydruku/strony ustawiac procenty marginesy itd. wygląda to tak(przykladowo podam jedną zmienną):

pierwszy plik form1.php:
<form name="formularz" action="form2.php" method="get" onsubmit="wyslij(this);return false;" target="_blank">

<input type="text" name="fosoba" size="50"><br>

drugi plik form2.php:

<b><?php echo $_GET['fosoba']?></b><BR>

no i przycisk
<br><center><input type="submit" value="Wyświetl" onclick="document.formularz.action='potwierdzenie.php';document.formularz.submit();" style="color: #black; width: 110mm; height: 7mm"/></center></td></tr>

oczywiście czcionkę wielkość i rodzaj mam ustawioną.

Jest jakiś sposób żeby po kliknieciu w przycisk dane te otwierałt się w nowym wymierzonym o stalej wielkości oknie ( np bez pasków narzędzi itd.) z tymi danymi o stałeś czcionce bez zwzględu na rozdzilczośc??
był bym wdzięczny za pomoc.

debbie
Wrócę jak zjem zupę i drugie danie - tyle
a oto ta zupa:

#2  2007-09-12 12:05:40

zimzum - Członek DUG

zimzum
Członek DUG

Re: wydruk w nowej stronie ze stałą czcionką i wielkością okna

To naturalne, ze w roznych przegladarkach to wyglada roznie :-)  Takie sa uroki www.

A co do Twojego pytania to moze JavaScript? Ale pewnie nikt Ci nie poda zlotego srodka. Musisz sie troche pobawic z CSS i temu podobnymi. Ewentualnie daj adres strony.

#3  2007-09-12 12:19:44

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

jeżeli chcesz mieć zawsze taki sam wydruk to najlepiej chyba będzie generować w locie PDF

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#4  2007-09-13 13:34:56

debbie - Użytkownik

debbie
Użytkownik

OK! można by było spróbować przez html2pdf. Tylko że on chyba tylko konwertuje z html do pdf a ja potrzebuje z php do pdf. mam poprostu formularz w htmlu do wyełnienia ale po kliknięciu w przycisk dane wskakują w odpowiednie miejsca dzięki php. poprostu wynik chciałbym spod przycisku np zapisac w formacie pdf jak uzywam skryptu:

<?php
require_once('html2fpdf.php');
ob_start();
include_once('plik.php');
$htmlbuffer = ob_get_contents();
ob_end_clean();
$pdf = new HTML2FPDF('P','mm','A4'); 
$pdf->AddPage();
$pdf->UseCSS(true); 
$htmlbuffer = iconv("UTF-8", "ISO8859-2", $htmlbuffer);
$pdf->WriteHTML($htmlbuffer);
$pdf->Output("file.pdf", "D");
?> 

i go uruchomie to niechce mi się zapisać w formacie pdf tylko wyswietla mi w przeglądarce wynik tak jak bym otworzył normalnie w php. html'e konwertuje - tzn tekst htmla

debbie
a oto ta zupa:

#5  2007-09-13 14:13:33

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

PHP ma bibliotekę(-ki) do generowania PDF-ów, ale to już jakiś master od PHP musi wyjaśnić :)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#6  2007-09-13 16:06:06

Lorenzo - Moderator

Lorenzo
Moderator

Dokumentacja twoim ocaleniem ;-)

#7  2007-09-18 12:06:19

debbie - Użytkownik

debbie
Użytkownik

udało mi się to zrobić za pomocą html2pdf. I niby wszystko ok! skrypt do generowania pdf jest taki:

<?php
define('FPDF_FONTPATH','font/');
require_once('html2fpdf.php');
ob_start();
include_once('wydruk2.php');
$htmlbuffer = ob_get_contents();
ob_end_clean();

$pdf = new HTML2FPDF('P','mm','A4');
$pdf->AddPage();
$pdf->AddFont('courpl', '', 'courpl.php'); 
$pdf->SetFont('courpl','',11);
$pdf->UseCSS(true);
$pdf->WriteHTML($htmlbuffer);
$pdf->Output("file.pdf", "D");
?> 
no i niby wszystko ok ale jak w pliku wydruk2.php wstawie jakiś znacznik htmla np typu: <tr> , <table> czy np <pre> to nie wyswietla mi polskich znaków. Oczywiście przekonwertowałem czcionki i zrobiłem właściwie wszystko według artykułu ze strony: http://www.jdstar.pl/zasoby,generowanie_pdf_z_html_ … ml2fpdf_tcpdf
i jest niby ok bo jak niewstawiam znaczników htmla ( prócz <br> ) to mam polskie znaki. Kolejną rzeczą która jest opisana w artykule i którą zrobiłem to zmiana wpisów w pliku kofiguracyjnym : html2fpdf.php czyli zmiana $this->SetFont(''Arial'',''B'',9);  na moją czyli $this->SetFont(''courpl'',''B'',9);( właściewie to wszystkie wpisy z nazwami czcionek w tym pliku zaczynające się od $this->SetFont zamieniłem na courpl)( ale wyrzuca mi wtedy w oknie przeglądarki błąd: FPDF error: Undefined font: courpl. Niby w komentarzu na samym dole jest to wytłumaczone ale niewiem czy żle zrozumiałem czy to niedziała.
Był bym wdzięczny za jakiekolwiek informacje:)

debbie
a oto ta zupa:

Stopka forum