Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam do wykonania zadanie a do was proźbę. A mianowicie mam w szkole rozposzechnić debiana (profesora już namówiłem na tą dystrybucję). I chodzi mi o to żebym zainstalował system na jednym komputzerze skonfigurował go a potem rozpowszechnił już skonfigurowany na 10 kompów. I mam pytanko jak to zrobić przyznam się że nie zagłembiałem się w google postanowiłem odrazu napisac na forum aby uzyskać fachowe informacię. Z góry dzięki za pomoc!
Możesz np zrobić to na kartach sieciowych z bootromem lub ładowany sieciowo botowany z flopa. Kiedyś miałem zamiar coś takiego zrobić ale poprzestałem na zamiarach. U mnia na uczelni tak było że na każdej jednostce były karty z bootromem i wybieerało się co sie chce linux, nobell shit itd.
Sorka ale nie wiele wiem z tego linku:P Coś bardziej po Polsku bym prosił!:)
Ale te tamaty tyczą się przeniesienia systemu na nowy dysk a mi chodzi o to żebym zainstalował+skonfigurował system na jednym kompie potem nagrał go na płytkę i wypalił na pozostałych komach da rade tak>??
lub może przez sieć zainstalował bo wszytskie kompy są w sieci lan:)*
mi chodzi o to żebym zainstalował+skonfigurował system na jednym kompie potem nagrał go na płytkę i wypalił na pozostałych komach da rade tak>??
keine problem. robisz obraz systemu, który skonfigurowałeś, "dogrywasz" go do jakiegoś rescuecd (np.tak), odpalasz ten rescuecd na kolejnych kompach i wgrywasz obraz który na początku stworzyłeś :) dla ułatwienia sprawy możesz stworzyć skrypt, który załączy się przy uruchomieniu płyty i sam rozpakuje obraz.
EDIT:
radę czadmana uważam za bardzo cenną :)
Czadman nie jestem taki tępy i zacofany mam swoje lata i znam kilka słówek:P Ale wiesz dobre bo Polskie:P
A tak a propo to gorzej umnie z ortografią niż z angielskim:)
Czadman nie jestem taki tępy i zacofany mam swoje lata i znam kilka słówek:P Ale wiesz dobre bo Polskie:P
A tak a propo to gorzej umnie z ortografią niż z angielskim:)
To nie był wytyk, ale praktyczna rada. Wielu materiałów po prostu nie ma w języku polskim. :)
Także jestem zainteresowany czymś takim jak Tomasz, lecz nie widziałem jeszcze tych komputerów, one mają być dostarczone przez starsze klasy w ramach pracy przejściowej.
To raczej będę zmuszony instalować na każdym kompie system osobno i ew. kopiować najważniejsze pliki z ustawieniami...
Po zainstalowaniu systemu zrobić kopię /etc, /home i /root. ;) Mam do tego fajny skrypcik wykorzystujący rsync'a ;)
---edit----
To co zapodał czadman jest ciekawe :O. xD
przenoszenie na innego kompa (poza sytuacjami ekstremalnymi jak rozna architektura sprzetowa - np. ppc i x86) nie rozni sie wiele od przenoszenia na inny dysk ... w zdecydowanej wiekszosci przypadkow (jezeli architektura zgodna to niemalze 100%) wystarczy tylko zrobic sobie tar.gz (warto z jego robienia wylaczyc /proc/ dev /sys /tmp - pozniej trzeba pamietac o utworzeniu pustych katalogow (krytyczne jest /dev) z odpowiednimi prawami - /tmp) i rozpakowywac go na kolejne dyski ...
dostosowania moga wymagac konfigi karty graficznej (chyba ze lecimy na vesa), sieci (jezeli w pierwowzorze byly 2 karty lub wiecej eth0 eth1 ... sa przypisane do ich mac-adresow) byc moze cos z dzwiekiem ...
w linuxie (i nie tylko ...) nie ma problemu z przeniesieniem gotowego systemu (bez reinstalacji) na plyte z innym chipsetem czy inna iloscia ramu itd (pod warunkiem ze urzadzenia te sa obslugiwane)
Jakiś rok temu spaliła mi się płyta główna, po kupieniu nowej (inny model) oraz dołożeniu 256 ram debian zastartował jak zwykle, bez żadnych dodatkowych zabiegów.
Inny przykład - kiedyś szedłem do kumpla z dyskiem pokazać mu właśnie jak wygląda teraz linux (wiecie - compiz i te sprawy) i jedyną rzeczą, którą musiałem zrobić, to zainstalowanie ponownie sterów do grafiki na jego komputerze. Myślę, że jak nie będziesz rekompilował kernela możesz śmiało spróbować zainstalować debka na jednym kompie i przenieść na drugi. Jeśli wszystko pójdzie bez większych problemów robisz to samo na reszcie.
Pozdr.
No kompy są wszytskie identyczne w pracowni (dość dobre furki jak na szkołę, ale co tam jesteśmy w UE w końcu:P No ale jest jeszcze taki problem że oprócz debka na dyskach są jeszcze windośmiecia czy to może powodować jakieś komplikację??
na dyskach są jeszcze windośmiecia czy to może powodować jakieś komplikację??
nie
hmmm a tak sobie myślę gdybym tak jak pisałem na jednym kompie zainstalował debianka+full konfiguracja (zależy mi na programach graficznych Gimp, graficzka 3d i tego typu programiki) Odpinam dysk podpinam do nastepnych komputerów montuję i przekopiowuje pliki (na wcześniej przygotowane partycję) potem tylko drobny manikir w /etc/X11/ i dziala:P Marzenie czy jest to wykonywalne?
A nie lepiej zrobić sobie obraz dysku-matki, nagrać go na CD/DVD i kicać z płytką od kompa do kompa ? ;)
a jakiego programu do tego uzywasz?? bo na początku posta dostałem kilka linków ale nie mogę dojść z tymi programami interesuje mnie jedna konkretna nazwa:P Dobrze jak by był sprawdzony przez kogoś to bym miał się gdzie po pomoc zwrucić:P
polecam partimage. zastrzeżenie - dyski muszą mieć tą samą wielkość
dd :)
AFAIK Ghost obsługuje ext2 i ext3.
Odpinam dysk podpinam do nastepnych komputerów montuję i przekopiowuje pliki (na wcześniej przygotowane partycję) potem tylko drobny manikir w /etc/X11/ i dziala:P Marzenie czy jest to wykonywalne?
wykonalne ... trzeba tylko pamietac o kopiowaniu z atrybutami i lepiej nie kopiowac /proc /sys oraz /dev (jezeli kozystamy z udev)
co do programow to tar