Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Heh, ledwo co się zarejestrowałem, a już proszę o pomoc. Otóż mój problem polega na tym, że pod MPlayerem na fullscreenie filmy okropnie rwą i nie ma synchronizacji dźwięku z obrazem. Domyślam się, że to po części wina mojego sprzętu (Celeron 700Mhz, 256MB Ram, Radeon 9200SE na sterach fglrx), gdyż w innych odtwarzaczach problem jest podobny. Szperałem na forum, ale nie znalazłem niczego, co mogłoby mi pomóc. Ktoś polecał ustawienie xv albo gl2, jednak nie mam ich na liście:
x11 X11 ( XImage/Shm ) xover General X11 driver for overlay capable video output drivers xvidix X11 (VIDIX) cvidix console VIDIX null Null video output mpegpes Mpeg-PES to DVB card yuv4mpeg yuv4mpeg output for mjpegtools png PNG file tga Targa output pnm PPM/PGM/PGMYUV file md5sum md5sum of each frame
Moja wersja Mplayera to 1.0rc1-4.1.2 (kompilowałem ze źródeł oczywiście) Mam wszelkie możliwe windowsowe kodeki. Nie jestem n00bem, ale ten problem całkowicie mnie przerasta, dlatego proszę o pomoc.
Jeśli na innych odtwarzaczach jest to samo to szukalbym w sterach do grafy.
Sprobuj eksperymentalnie przestawić na inny sterownik (ati czy radeon czy nawet vesa) i zobacz czy będzie jakaś zmiana.
Pozdrawiam
U mnie na k6-2 400 i voodoo3 2k sie nie tną ;-).
Zainstaluj nagłówki opengl'a, sdl i xv, następnie przekompiluj mplayera (niestety nie pamiętam czy trzeba dodawać jakies dodatrkowe flagi do configure by włączyć powyższe wyjścia - sprawdź w confdigure --help)
Spróbuj też odpalić mplayera z opcjami:
-framedrop -autosync 30
niestety nie pamiętam czy trzeba dodawać jakies dodatrkowe flagi do configure by włączyć powyższe wyjścia - sprawdź w confdigure --help)
Nie trzeba configure wykrywa to automatycznie.
Trzeba tylko dokladnie przeczytac jego podsumowanie.
Swoją drogą niezly jest najnowszy mplayer z svn.
Pozdrawiam
tak jak mówi Lorenzo, dodaj opcję framedrop i ewentualnie zwiększ bufor. mi na celku 300 MHz i rivie 2 m64 jakieś 95% się nie cięła ;)
Sprobuj eksperymentalnie przestawić na inny sterownik (ati czy radeon czy nawet vesa) i zobacz czy będzie jakaś zmiana.
Nie ma. Po ustawieniu "vesa" wykrzaczyły się X-y, a przy "ati" pokaszaniła się rozdzielczość i kolory, więc wróciłem do "fglrx"
Zainstaluj nagłówki opengl'a, sdl i xv
To wszystko mam zainstalowane, mimo to nadal filmy rwą.
Na vesa x-y nie mają prawa się wykrzaczyć - prawie :)
a na innych sterach próbowałeś? x11 chociażby?
a na innych sterach próbowałeś? x11 chociażby?
Próbowałem, na niektórych widać było lekki wzrost wydajności, na innych nie.
A akceleracja działa na fglrx? Machnij mplayera z repo i zobacz czy też będzie rwać film.
Zainstaluj nagłówki opengl'a, sdl i xv
To wszystko mam zainstalowane, mimo to nadal filmy rwą.
Nie wystarczy zainstalować.
Trzeba jeszcze przekompilowac mplayera aby mial owe wyjscia video.Sam pisales że masz kompilowanego.
Pozdrawiam
A akceleracja działa na fglrx?
Działa
A machnij mplayera z repo i zobacz czy też będzie rwać film.
Miałem wcześniej mplayera z repo, problem był ten sam.
Dodam jeszcze, że mplayer działa mi praktycznie tylko z x11, na wszystkich innych wywala rozmaite błędy w konsoli, np:
Odtwarzam /home/gits/Desktop/Anime/Azumanga Daioh/Azumanga Daioh - 12.avi. Wykryto format AVI. VIDEO: [DIV3] 512x384 24bpp 23.980 fps 777.7 kbps (94.9 kbyte/s) VO XOverlay need a subdriver Błąd przy otwieraniu/inicjalizacji wybranego urządzenia video (-vo).
[nvidia_vid] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [pm3] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [SiS] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [unichrome] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [radeon] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [mach64] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [mga] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [savage_vid] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [rage128] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [cyberblade] Error occurred during pci scan: Operation not permitted [mga] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
u mnie na lapku nawet nie rwa:|
ja mam mplayera z repo (chyba z debian-multimedia.org)
i mam wszystkie sterowniki z xv gl gl2 na czele..
sprobuj
stable testing sid?
stable testing sid?
Stable łączone z testing.
Ok, problem rozwiązany, faktycznie konieczna była rekompilacja Mplayera. Dzięki wszystkim za pomoc!