Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Skompilowałem sobie najnowsze EKG2 konsola nie wyrzuciła żadnych błędów, ale po wpisaniu ekg2 dostaję:
debian:/home/maly# ekg2 No UI-PLUGIN!
Na google praktycznie brak odpowiedzi na to pytanie, ktoś rozwiązał podobny problem?!
Ziomuś chciałem ci pomuc i z ciekawości zainstalowałem to ekg2 i ku mojemu ździwieniu mam to samo co ty:P
debian:/mnt/twardziel/Download/ekg2-0.1.1# ekg2 No UI-PLUGIN!
Nie mam zbytnio czsu na to ale mozna za pomoca aliena zinstalowac http://fedora.kiewel-online.de/repoview/linux/devel … .1-1.fc8.html
Edit
ale dziala w konsoli ekg
w experimental jest ekg2. Pobrałem zdebianizowane źródełka i spakietowałem. Działa wsio. Zależności do kompilacji:
Build-Depends: debhelper (>= 5.0.37.2), automake1.9, autoconf, libtool, gettext, cvs, libncursesw5-dev, python-dev, python-central (>= 0.5), libperl-dev, libssl-dev, libgnutls-dev, libjpeg62-dev | libjpeg-dev, libaspell-dev, libgadu-dev, libexpat1-dev, libgpmg1-dev, libidn11-dev, libxosd-dev (>= 2.2.13-1), libsqlite3-dev, python, xsltproc, docbook-xsl, libgtk2.0-dev, libungif4-dev, libgpgme11-dev, zlib1g-dev, dpatch Build-Conflicts: autoconf2.13, automake1.4
Ja zrobiłem tak Menadzer pakietów znalazlem pakiet ekg i zainstalowałem działa:)Ale wolę Kopete:P
Nie wolę jednak coś z przyjaźniejszym interfeisem:)
Nie wszystko co ładne musi być przyjemne i przyjazne :) brzydkie rzeczy też trzeba doceniać! Spróbuje jeszcze z paczkami z experimental.
Masz rację pod wypływem alkocholu i brzydkie staje się nagle ładne:P
jakby mnie ktoś mógł oświecić...
wpadłem na pomysł że sobie ekg2 zaktualizuję trochę... - i ni choroby nie pamiętam jak się go zmuszało do pokompilowania pluginów... powoli mam już tego dość ale nigdzie ani zdania pomocy na ten temat na necie nie widze :(
z góry dzięki za pomoc
Witojćies Hej
Jo istalujom ekg2 wtaki łoto sakremecki spsób no to jdymy
aptitude install dpkg-dev file gcc g++ libc6-dev make patch perl autoconf automake dh-make debhelper fakeroot libncursesw5-dev
libgadu-dev libgadu3 make patch perl autoconf automake dh-make debhelper fakeroot devscripts g77 gpc lintian strace python-xmpp sendxmpp expat qca-tls libgnutls11 python-jabber libssl-dev jabber-dev enter i sruuuuu
wget http://ekg2.org/ekg2-current.tar.gz enter i sruu
tera bez rooćiora
tar -xzvf ekg2-current.tar.gz
cd ekg2-20*
./configure
make
teraz z roota
make install enter i sruuu
ekg2 stoi w naszym debianiatku
Zapewne nie miałeś paczki libncurses5-dev.
Dodaj ją apt-get install libncurses5-dev i przekompiluj źródła.
UI-plugin to User Interface czyli po prostu nie miałeś interfejsu ncurses wkompilowanego.
Jeżeli robiłeś standardowo ./configure --without-gtk --without-sqlite3 ; make ; make install
to powinieneś mieć pliki *.so w /usr/local/lib/ekg2/plugins/ i między innymi "ncurses.so"
Nie trzeba robić żadnego make plugins...
witam! mam taki problem jak instaluje paczke z www.ekg2.org to po starcie programu mam
No UI-PLUGIN!
jak zainstaluje z experimental niby działa super ładnie ale wczoraj sie kapnąłem że nie ma pluginów.
Wpisuje
/set auto_connect=1
to dostaje
nieznana zmienna: auto_connect=1
Albo bezpośrednio w configu protokółu wpisać z palca
Dla jabbera np w ~/.ekg2/session-jabber
auto_connect=1
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-09-17 21:40:06)