Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Znacie moze sposob w jaki mozna zmienic nazwe pliku w ktorym iptables zapisywalby logi?

Członek DUG

Nie bardzo wiem oco ci chodzi ale żeby zmienićnazwępliku wpisz
mv plik plik1

Członek DUG

Nie nie. Podam przyklad.
Powiedzmy ze wpsze sobie regole iptables -A INPUT -j LOG
No ale wtedy wszystkie logi laduja chyba w /var/log/kernel.log, a ja chcialbym zeby to ladowalo np. w /var/log/input.log
Jak to zrobic?

Bicycle repairman

Nie nie. Podam przyklad.
Powiedzmy ze wpsze sobie regole iptables -A INPUT -j LOG
No ale wtedy wszystkie logi laduja chyba w /var/log/kernel.log, a ja chcialbym zeby to ladowalo np. w /var/log/input.log
Jak to zrobic?
Zacznij od poczytania man syslog.conf, tam się konfiguruje takie rzeczy. Ale standardowy syslogd i klogd jest stosunkowo mało konfigurowalny. Jeśli chcesz więcej możliwośći zastanów się nad systemem logowania metalog.

Moderator

Bicycle repairman

w iptablesach dorzuć cel "-j ULOG" (trza bedzie przekompilowac) i zainstaluj ulogd , na firewallu zamiast -j LOG , dawaj -j ULOG
a .. no i wszyscy wiedzą ze syslog-ng jest najlepszy ;]
Amen!

Członek DUG

a jo mam to tak zrobione:
w /etc/syslog.conf dopisalem kern.debug /var/log/iptables i regułce z LOG:
--log-level debug --log-prefix niecenzuralne_słowo_ktore_pozwoli ci_szybko_znalezc_odpowiedni_log
i wszystko ląduje w pliku /var/log/iptables
wiec jak juz pewnie skminiłeś iptables zastąp input.log
A moze ktoś wie, jak logowac co pięćsetny pakiet??

Członek z Ramienia

man iptables
zobacz --limit
Dzieki za rade, jednak problem jest bardziej złożony. Musze logować co pięćsetny pakiet z danego IP, przy czym adresy musze czytać z bazy danych, zamieniać na identyfikator klienta (każdy ma 8 adresów), po czym logować co piećsetny pakiet z tego ID i zapisywać do bazy.

Członek DUG
no to do roboty
zacznij od wgrania syslog-ng
potem przelec stronke
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_syslog-ng.html
i juz wiesz jak source, destination i filtry ustawic.
i masz punkt zaczepiena.