Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam wielki problem z instalacją karty graficznej na Debilnie. Posiadam wersję testową (próbowałem już wszystkich sposobów instalacji). Zawsze wywala to samo czyli do póki nie restartuje kompa wszystko jest ok. Po restarcie zamiast ukazać się okno logowania KDE wywala mnie do (trybu awaryjnego?) dopiero gdy zmienię edytorem nano xconf. Z nividia na nv i wpisaniu odpowiedniego polecenia po restarcie KDE startuje. Bardzo proszę was o pomoc pisałem już chyba z 30 postów a nie pamiętam ile stron w gogle przejrzałem i nic na ten temat nie znalazłem. Bardzo proszę o radę należy jeszcze coś podać do diagnostyki??
Mam dokładnie tę sama kartę.
W debianie nie ma z nią żadnych problemów.
Jak instalowałeś stery i jaka wersję?
Pozdrawiam
Ten post pisałem dziś na szybko w szkole więc.. No ale jestem już w domciu i nie stety problem jest taki jak opisałem czyli po instalaci sterów normalnie już potem nie idzie się zalogować do kde a jeśli chodzi o /etc/X11/xorg.conf uzywam tego polecenia od niedawna ale nie zawsze działa. Przez próbę instalacij karty graficznej już chyba z 5 razu (w ciagu tygodnia) musiałem przeinstalowywać debianka no bo nie ruszył za nic;/ Prubowałem instalować ze wszytskich dostepnych instrukcij jakie znalazłem w google dosłownie ze wszytskiego czyli instalowałem dodając wpisy do /etc/apt/sources.list a nastepnie komendami probowałem też ściągnać stery dla linuxa ze strony nvidi i instalowac recznie to samo no już sam nie wiem. Mam debianka wersię lenny
ilin a ty w jaki sposób ją zainstalowałeś??
Ja zawsze instaluję tak http://forum.cws-telkomp.eu/topics15/80.htm
(patrz w drugi post ten co ja napisałem)
Różnica w debianie polega na sposobie wyłaczenia xów ja stosuję
killall kdm
oczywiście z roota i jesli uzywasz kdm.
Jeśli wczesniej instalowałeś stery za pomocą module assistanta to może taki objaw się pojawiać ze po restarcie trzeba je od nowa instalować.
Jest tu na forum rozwiązanie tego jak znajdę to Ci podlinkuję.
Pozdrawiam
P.S.Ważna jest wersja xorga jeśli 7.2 to trzeba robić dowiązania bo stery instalują się w innym miejscu i xy na nvidii nie wstana.
EDIT:)) Instaluj stery w wersji 9631 bo nowsze nie obsługują tej karty.
No ale to jest instrukcja pod Mandrivę. Proszę napisz jak ty to robisz na debianie (bo jestem nowy i cienki jeszcze) a pozatym ta karta jest dośc popularna a w necie nie ma opisu do instalaci pod debiana. Jak byś znalazł chwilkę czasu to prosił bym cię o napisanie takiej instrukcij jakie pakiety będą potrzebne i po koleij tak jak ty to robisz.
//przepraszam ale nie widzialem waszych wypowiedzi i zmieniłem posta:P
Nie to dla Mandaryny.
killal kdm a wystartować xy kdm.
Lub tak jak Ryszard napisał.
(w debianie linux-headers nie kernel-source jak tam)
Pozdrawiam
To masz przepisane pod Debiana
A teraz jak klasycznie zainstalowac sterownik nvidii. Ze szczegolna dedykacja dla kart Nvidia GeForce4 MX 440. Jakoz sam taka posiadam i jest to dosyc czesto spotykana karta i na sterownikach wyzej opisanych pulpit 3d nie działal zbyt dobrze albo wcale nie działał. Ale pojawienie sie sterownika 9631 zmienilo tą sytuacje i jest to chyba ostatni sterownik nvidii ,ktory wspiera tą karte. Wiec do rzeczy. Najpierw sciągamy sterownik ze strony http://www.nvidia.com/obj...2_1.0-9631.html najlepiej do katalogu domowego. Teraz musimy sobie maksymalnie ulatwic pracę. Najpierw zmieniamy mu nazwę (jego nazwa jest dosyć długa a dzialać będziemy w trybie tekstowym wiec na jak najkrótsza) proponuję na n. Teraz uruchamiamy terminal. Logujemy się na konto roota i kopiujemy ten sterownik do katalogu /usr/src Kod: cp /home/user/n /usr/src gdzie /home/user to nazwa naszego katalogu domowego np:/home/Jan kolejno nadajemy prawa temu plikowi do wykonywaniaKod: chmod +x /usr/src/n Czas na chwilę grozy. Wylaczamy grafike (inaczej nie da sie zainstalowac) killall kdm Gaśnie nam ekran musimy sie ponownie zalogowac najpierw jako zwykly user potem su i na roota. Przystepujemy do instalacji sterownika. cd /usr/src enter ./n Rozpoczyna sie instalacja. Kilkakrotnie bedziemy otrzymywać rozne pytania wszędzie dajemy YES. Na koniec zapyta nas czy uaktualnić plik konfiguracyjny rowniez akceptujemy. Jak zakonczy to wydajemy polecenie kdm po kilku sekundach powinnismy zobaczyc czarno-żółte logo nvidii.Proponuje jeszcze potem zrobic jako root w konsoliKod: reboot bo moga czekac nas niespodzianki przy wyłaczaniu kompa. Jesli wszystko poszło dobrze to mozemy się zabierać za instalację Do prawidłowej instalacji musimy miec zainstalowany linux-headers w wersji identycznej jak zainstalowany kernel.
Wersje kernela sprawdzamy poleceniem
uname -r
Gdyby po restarcie nie odpalilo to trzeba poszukać tego postu z rozwiązaniem co zrobić aby wyczyścic po instalacji sterów za pomocą module-assistanta
No i wersja xorga pisałem wyżej o tym.
Pozdrawiam
Ty to robisz takim sposobem i działa?? a nie potrzebujesz żadnych pakietów oprucz linux-headers?? umnie po wpisaniu polecenia
uname -r
pokazuje 2.6.18-4-486 czyli ten pakiet muszę ściąnąć np. z tąd http://packages.debian.org/stable/devel/linux-headers-2.6.18-4-486 i jeszcze coś pozatym pakietem??
Oj coś śie kolego zagmatwałeś
http://dug.net.pl/faq/faq-5-179-Nvidia__Instalacja_ … _graficznych_(nvidia_graphics_drivers)_w_dystrybucji_Debian..php
Ryszard zrobimy mu metlik.To inna metoda.
Trzymajmy się jednej.
Zainstaluj
aptitude install linux-headers-2.6.18-4-486
Powinno wystarczyć.
Jeśli czegoś będzie brakowało to instalator sterownika wypluje.
Pozdrawiam
Jeszcze pytanko ilin jakie masz wpisy w source.list?? Albo jakie wpisy powinny być poprawne dla wersi Testowej?? Bo ja mam tylko takie wpisy a żeby pobrać ten pakiet muszę mieć jeszcze jakiś ale jaki:P?
# # deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Lenny_ - Official Snapshot i386 kde-CD Binary-1 20070528-10:14]/ lenny contrib main # Line commented out by installer because it failed to verify: #deb http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib # Line commented out by installer because it failed to verify: #deb-src http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib
i jeszcze jedno pytanko co znaczy stwierdzenie
bo moga czekac nas niespodzianki przy wyłaczaniu kompa. Jesli wszystko poszło dobrze to mozemy się zabierać za instalację
To znaczy że jak mam się zabrać za tą instalację:P Sory że tak z głupia może pytam ale już próbowałem tyle razy to zainstalować że nie chcę walnać następnego byka po którym b ęde musiał system od nowa instalować:( Czyli jak to mam potem zainstalować?
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable testing contrib non-free
taki sobie zrob :)
Kod:
bo moga czekac nas niespodzianki przy wyłaczaniu kompa. Jesli wszystko poszło dobrze to mozemy się zabierać za instalację
Na to nie patrz bo ten art był pisany pod zupełnie zielonych mandaryniarzy a chodziło o to że jak w kde daja wyłącz komputer to znajda sie w tekstowym a (zabieranie za instalację) to dotyczyło instalacji beryla.(żle obciąłem przry wklejaniu tutaj.
Pozdrawiam
Po wpisaniu polecenia
wywala
aptitude install linux-headers-2.6.18-4-486 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Brak kandydującej wersji linux-headers-2.6.18-4-486 Następujące pakiety zostały zatrzymane: adduser alsa-base alsa-utils amarok amarok-engines amarok-xine amor apt apt-utils aptitude ark arts artsbuilder atlantik avahi-daemon base-files base-passwd bc bind9-host binutils busybox bzip2 cdparanoia console-common console-data cpio cpp cpp-4.1 dbus dc dcoprss debconf debconf-i18n debhelper debian-archive-keyring debianutils desktop-base dhcdbd dhcp3-client dhcp3-common dictionaries-common diff dirmngr discover1 discover1-data dmidecode dnsutils doc-linux-text dosfstools dpkg dpkg-dev dselect e2fslibs e2fsprogs ed eject exim4 exim4-base exim4-config exim4-daemon-light eyesapplet fifteenapplet file findutils g++ g++-4.1 gcc gcc-4.1 gcc-4.1-base genisoimage gettext gettext-base gnupg-agent gnupg2 gpgsm grub gs gs-gpl gzip hal iamerican ibritish imlib-base imlib11 info initramfs-tools initscripts iproute iptables iputils-arping iputils-ping ispell juk k3b kaboodle kamera kappfinder kasteroids kate katomic kaudiocreator kbackgammon kbattleship kblackbox kbounce kbstate kcalc kcharselect kcoloredit kcontrol kcron kdat kde-i18n-pl kdeaccessibility kdeadmin kdeadmin-kfile-plugins kdeartwork kdeartwork-emoticons kdeartwork-misc kdeartwork-style kdeartwork-theme-icon kdeartwork-theme-window kdebase kdebase-bin kdebase-data kdebase-kio-plugins kdegames kdegames-card-data kdegraphics kdegraphics-kfile-plugins kdelibs kdelibs-data kdelibs4c2a kdelirc kdemultimedia kdemultimedia-kappfinder-data kdemultimedia-kfile-plugins kdemultimedia-kio-plugins kdenetwork kdenetwork-kfile-plugins kdepasswd kdeprint kdesktop kdessh kdetoys kdeutils kdewallpapers kdf kdict kdm kdnssd kdvi kedit kenolaba kfax kfaxview kfind kfloppy kfouleggs kgamma kget kghostview kgoldrunner kgpg khelpcenter khexedit kicker kiconedit kjots kjumpingcube klaptopdaemon klibc-utils klickety klines klipper klogd kmag kmahjongg kmenuedit kmid kmilo kmines kmix kmoon kmousetool kmouth kmrml knetwalk knetworkconf knewsticker kodo kolf kolourpaint konqueror konqueror-nsplugins konquest konsole kooka kopete kpackage kpager kpat kpdf kpersonalizer kpf kpoker kpovmodeler kppp krdc krec kregexpeditor kreversi krfb kruler ksame ksayit kscd kscreensaver kscreensaver-xsavers kshisen ksim ksirc ksirtet ksmiletris ksmserver ksnake ksnapshot ksokoban kspaceduel ksplash ksvg ksysguard ksysguardd ksysv kteatime ktimer ktip ktron kttsd ktuberling ktux kuickshow kuser kview kviewshell kwalletmanager kweather kwifimanager kwin kwin4 kworldclock less libakode2 libao2 libart-2.0-2 libarts1-akode libarts1-audiofile libarts1-mpeglib libarts1-xine libarts1c2a libartsc0 libasound2 libatk1.0-0 libatm1 libattr1 libaudio2 libaudiofile0 libavahi-client3 libavahi-common-data libavahi-common3 libavahi-compat-libdnssd1 libavahi-qt3-1 libblkid1 libbluetooth2 libbz2-1.0 libc6 libc6-dev libc6-i686 libcairo2 libcdparanoia0 libcomerr2 libconvert-binhex-perl libcrypt-ssleay-perl libcupsys2 libdaemon0 libdbus-1-3 libdbus-glib-1-2 libdirectfb-0.9-25 libdiscover1 libdrm2 libedit2 libevent1 libexif12 libexpat1 libfam0 libfreetype6 libgc1c2 libgcc1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglade2-0 libglib2.0-0 libglu1-mesa libgmp3c2 libgnutls13 libgpgme11 libgphoto2-2 libgphoto2-port0 libgsf-1-114 libgsf-1-common libgssapi2 libgstreamer0.10-0 libgtk2.0-0 libgtk2.0-bin libgtk2.0-common libhal-storage1 libhal1 libice6 libidn11 libieee1284-3 libjack0.100.0-0 libkcddb1 libkdegames1 libklibc libkonq4 libkrb53 libksba8 libkscan1 liblcms1 liblockfile1 liblua50 liblualib50 libmagic1 libmailtools-perl libmeanwhile1 libmodplug0c2 libmusicbrainz4c2a libmysqlclient15off libncurses5 libncursesw5 libnewt0.52 libnfsidmap2 libnl1-pre6 libnm-util0 libnss-mdns libpango1.0-0 libpango1.0-common libpaper1 libpcap0.8 libpisock9 libpng12-0 libpq4 libpth20 libqt3-mt libraw1394-8 libreadline5 librss1 librsvg2-2 librsvg2-common libruby1.8 libsamplerate0 libsane libsasl2-2 libsasl2-modules libsdl1.2debian libsdl1.2debian-alsa libselinux1 libsemanage1 libsensors3 libsepol1 libslang2 libsm6 libsmbclient libsmokeqt1 libsnmp-base libsqlite3-0 libss2 libssl0.9.8 libstdc++6 libstdc++6-4.1-dev libsysfs2 libtag1c2a libtasn1-3 libtasn1-3-bin libtimedate-perl libungif4g liburi-perl libusb-0.1-4 libuuid1 libvolume-id0 libvorbis0a libvorbisenc2 libvorbisfile3 libwrap0 libxau6 libxaw7 libxcomposite1 libxcursor1 libxdamage1 libxext6 libxfixes3 libxfont1 libxi6 libxine1 libxinerama1 libxkbfile1 libxml2 libxmu6 libxmuu1 libxpm4 libxrandr2 libxrender1 libxslt1.1 libxss1 libxt6 libxtst6 libxv1 linux-image-2.6-486 linux-sound-base locales login lsb-base lskat lsof m4 mailx man-db manpages menu mktemp module-assistant module-init-tools mpeglib mtools mtr-tiny mutt mysql-common nano ncurses-base ncurses-bin ncurses-term ndiswrapper-common ndiswrapper-source ndiswrapper-utils-1.9 netbase network-manager network-manager-kde nfs-common noatun openssh-client passwd pidentd pinentry-qt pmount po-debconf policycoreutils portmap ppp procps psmisc python python-central python-minimal python-newt python-selinux python-semanage python2.4 python2.4-minimal readline-common reportbug ruby1.8 sed selinux-policy-refpolicy-targeted sharutils superkaramba sysklogd sysv-rc sysvinit sysvinit-utils tar tasksel tasksel-data tcpd texinfo traceroute ttf-dejavu ttf-sjfonts twm type-handling tzdata udev unzip usbutils vim-common vim-tiny w3m wamerican wget whiptail whois wireless-tools wodim wpasupplicant x11-common xbase-clients xfonts-100dpi xfonts-75dpi xfonts-base xfonts-encodings xfonts-utils xkb-data xorg xresprobe xscreensaver xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-all xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-kbd xserver-xorg-input-mouse xserver-xorg-input-synaptics xserver-xorg-input-wacom xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-apm xserver-xorg-video-ark xserver-xorg-video-glint xserver-xorg-video-i128 xserver-xorg-video-i810 xserver-xorg-video-mga xserver-xorg-video-newport xserver-xorg-video-nsc xserver-xorg-video-nv xserver-xorg-video-rendition xserver-xorg-video-s3 xserver-xorg-video-savage xserver-xorg-video-siliconmotion xserver-xorg-video-sis xserver-xorg-video-tseng xserver-xorg-video-via xserver-xorg-video-voodoo xutils-dev zlib1g 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 542 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe debian:/home/tomek# apt-get install linux-headers-2.6.18-4-486 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Pakiet linux-headers-2.6.18-4-486 nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet. Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł. E: Pakiet linux-headers-2.6.18-4-486 nie ma kandydata do instalacji debian:/home/tomek# aptitude install linux-headers-2.6.18-4-486 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Brak kandydującej wersji linux-headers-2.6.18-4-486 Następujące pakiety zostały zatrzymane: adduser alsa-base alsa-utils amarok amarok-engines amarok-xine amor apt apt-utils aptitude ark arts artsbuilder atlantik avahi-daemon base-files base-passwd bc bind9-host binutils busybox bzip2 cdparanoia console-common console-data cpio cpp cpp-4.1 dbus dc dcoprss debconf debconf-i18n debhelper debian-archive-keyring debianutils desktop-base dhcdbd dhcp3-client dhcp3-common dictionaries-common diff dirmngr discover1 discover1-data dmidecode dnsutils doc-linux-text dosfstools dpkg dpkg-dev dselect e2fslibs e2fsprogs ed eject exim4 exim4-base exim4-config exim4-daemon-light eyesapplet fifteenapplet file findutils g++ g++-4.1 gcc gcc-4.1 gcc-4.1-base genisoimage gettext gettext-base gnupg-agent gnupg2 gpgsm grub gs gs-gpl gzip hal iamerican ibritish imlib-base imlib11 info initramfs-tools initscripts iproute iptables iputils-arping iputils-ping ispell juk k3b kaboodle kamera kappfinder kasteroids kate katomic kaudiocreator kbackgammon kbattleship kblackbox kbounce kbstate kcalc kcharselect kcoloredit kcontrol kcron kdat kde-i18n-pl kdeaccessibility kdeadmin kdeadmin-kfile-plugins kdeartwork kdeartwork-emoticons kdeartwork-misc kdeartwork-style kdeartwork-theme-icon kdeartwork-theme-window kdebase kdebase-bin kdebase-data kdebase-kio-plugins kdegames kdegames-card-data kdegraphics kdegraphics-kfile-plugins kdelibs kdelibs-data kdelibs4c2a kdelirc kdemultimedia kdemultimedia-kappfinder-data kdemultimedia-kfile-plugins kdemultimedia-kio-plugins kdenetwork kdenetwork-kfile-plugins kdepasswd kdeprint kdesktop kdessh kdetoys kdeutils kdewallpapers kdf kdict kdm kdnssd kdvi kedit kenolaba kfax kfaxview kfind kfloppy kfouleggs kgamma kget kghostview kgoldrunner kgpg khelpcenter khexedit kicker kiconedit kjots kjumpingcube klaptopdaemon klibc-utils klickety klines klipper klogd kmag kmahjongg kmenuedit kmid kmilo kmines kmix kmoon kmousetool kmouth kmrml knetwalk knetworkconf knewsticker kodo kolf kolourpaint konqueror konqueror-nsplugins konquest konsole kooka kopete kpackage kpager kpat kpdf kpersonalizer kpf kpoker kpovmodeler kppp krdc krec kregexpeditor kreversi krfb kruler ksame ksayit kscd kscreensaver kscreensaver-xsavers kshisen ksim ksirc ksirtet ksmiletris ksmserver ksnake ksnapshot ksokoban kspaceduel ksplash ksvg ksysguard ksysguardd ksysv kteatime ktimer ktip ktron kttsd ktuberling ktux kuickshow kuser kview kviewshell kwalletmanager kweather kwifimanager kwin kwin4 kworldclock less libakode2 libao2 libart-2.0-2 libarts1-akode libarts1-audiofile libarts1-mpeglib libarts1-xine libarts1c2a libartsc0 libasound2 libatk1.0-0 libatm1 libattr1 libaudio2 libaudiofile0 libavahi-client3 libavahi-common-data libavahi-common3 libavahi-compat-libdnssd1 libavahi-qt3-1 libblkid1 libbluetooth2 libbz2-1.0 libc6 libc6-dev libc6-i686 libcairo2 libcdparanoia0 libcomerr2 libconvert-binhex-perl libcrypt-ssleay-perl libcupsys2 libdaemon0 libdbus-1-3 libdbus-glib-1-2 libdirectfb-0.9-25 libdiscover1 libdrm2 libedit2 libevent1 libexif12 libexpat1 libfam0 libfreetype6 libgc1c2 libgcc1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglade2-0 libglib2.0-0 libglu1-mesa libgmp3c2 libgnutls13 libgpgme11 libgphoto2-2 libgphoto2-port0 libgsf-1-114 libgsf-1-common libgssapi2 libgstreamer0.10-0 libgtk2.0-0 libgtk2.0-bin libgtk2.0-common libhal-storage1 libhal1 libice6 libidn11 libieee1284-3 libjack0.100.0-0 libkcddb1 libkdegames1 libklibc libkonq4 libkrb53 libksba8 libkscan1 liblcms1 liblockfile1 liblua50 liblualib50 libmagic1 libmailtools-perl libmeanwhile1 libmodplug0c2 libmusicbrainz4c2a libmysqlclient15off libncurses5 libncursesw5 libnewt0.52 libnfsidmap2 libnl1-pre6 libnm-util0 libnss-mdns libpango1.0-0 libpango1.0-common libpaper1 libpcap0.8 libpisock9 libpng12-0 libpq4 libpth20 libqt3-mt libraw1394-8 libreadline5 librss1 librsvg2-2 librsvg2-common libruby1.8 libsamplerate0 libsane libsasl2-2 libsasl2-modules libsdl1.2debian libsdl1.2debian-alsa libselinux1 libsemanage1 libsensors3 libsepol1 libslang2 libsm6 libsmbclient libsmokeqt1 libsnmp-base libsqlite3-0 libss2 libssl0.9.8 libstdc++6 libstdc++6-4.1-dev libsysfs2 libtag1c2a libtasn1-3 libtasn1-3-bin libtimedate-perl libungif4g liburi-perl libusb-0.1-4 libuuid1 libvolume-id0 libvorbis0a libvorbisenc2 libvorbisfile3 libwrap0 libxau6 libxaw7 libxcomposite1 libxcursor1 libxdamage1 libxext6 libxfixes3 libxfont1 libxi6 libxine1 libxinerama1 libxkbfile1 libxml2 libxmu6 libxmuu1 libxpm4 libxrandr2 libxrender1 libxslt1.1 libxss1 libxt6 libxtst6 libxv1 linux-image-2.6-486 linux-sound-base locales login lsb-base lskat lsof m4 mailx man-db manpages menu mktemp module-assistant module-init-tools mpeglib mtools mtr-tiny mutt mysql-common nano ncurses-base ncurses-bin ncurses-term ndiswrapper-common ndiswrapper-source ndiswrapper-utils-1.9 netbase network-manager network-manager-kde nfs-common noatun openssh-client passwd pidentd pinentry-qt pmount po-debconf policycoreutils portmap ppp procps psmisc python python-central python-minimal python-newt python-selinux python-semanage python2.4 python2.4-minimal readline-common reportbug ruby1.8 sed selinux-policy-refpolicy-targeted sharutils superkaramba sysklogd sysv-rc sysvinit sysvinit-utils tar tasksel tasksel-data tcpd texinfo traceroute ttf-dejavu ttf-sjfonts twm type-handling tzdata udev unzip usbutils vim-common vim-tiny w3m wamerican wget whiptail whois wireless-tools wodim wpasupplicant x11-common xbase-clients xfonts-100dpi xfonts-75dpi xfonts-base xfonts-encodings xfonts-utils xkb-data xorg xresprobe xscreensaver xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-all xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-kbd xserver-xorg-input-mouse xserver-xorg-input-synaptics xserver-xorg-input-wacom xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-apm xserver-xorg-video-ark xserver-xorg-video-glint xserver-xorg-video-i128 xserver-xorg-video-i810 xserver-xorg-video-mga xserver-xorg-video-newport xserver-xorg-video-nsc xserver-xorg-video-nv xserver-xorg-video-rendition xserver-xorg-video-s3 xserver-xorg-video-savage xserver-xorg-video-siliconmotion xserver-xorg-video-sis xserver-xorg-video-tseng xserver-xorg-video-via xserver-xorg-video-voodoo xutils-dev zlib1g 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 542 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe debian:/home/tomek#
Po dodaniu wpisów do sources.list zrobiłeś
aptitude update
?
Oczywiście:) aż taki ciemny nie jestem:D
Wygląda ze dla twego jaja nie ma headera.
Sprawdź w synapticu czy jest linux-image-2.6.18-4-686 i linux-headers o tej samej wersji.
Jeśli tak to zainstaluj oba i odpal z tego 686 i bedzie po problemie.
Pozdrawiam
Najpierw zrób tak:
uname -r
w wyniku dostaniesz -> linux-image-cośtam
dalej;
apt-cache search linux-headers-cośtam
aptitude install to_co_dostałeś_w_wyniku
Po wpisaniu
uname -r
Pokazuje coś takiego
2.6.18-4-486
po wklepaniu
apt-cache search linux-headers-2.6.18-4-486
Nie pokazuje się nic:P po wklepaniu
Wywala to co przedtem czyli
Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Brak kandydującej wersji linux-headers-2.6.18-4-486 Następujące pakiety zostały zatrzymane:................itp....
A w menadzeże pakietów mam tylko
linux-headers
w wersi 2.6.21-2
Skoro masz takie headersy, to pewnie masz lennego (?)
W lennym jest jajko 2.6.21-2 a w etchu 2.6.18-4 czy -5
No tak wywalili z repo Lennego to jajo a dali 2.6.21.Wszystko jasne.
Jakim sposobem instalowałeś debiana?
Jeśli z pelnej plyty to powinien ten headers byc na plycie.
Przechodząc na 2.6.21 prawdopodobnie napotkasz problem z PARAVIRT, ktory jeszcze bardziej skomplikuje zabawę.
Narazie tyle.
no rzeczywiscie nie ma tych headers, ale są
linux-headers-2.6.18-4
więc może te będą odpowiadały twojej architekturze
popróbuj
pozdrowienia
miłosz
hmm no już się zagmatwałem troszkę:( Czyli jak to widzicie co powinienem w takim wypadku zrobić??