Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czy kompilując na 2.4.22 jądro 2.4.27 można załadować ustawienia z config-2.4.22?
dobre pytanie :)
właściwie to nigdy nie bawiłem się tymi konfigami, zawsze za każdym razem zaznaczałem wszystkie potrzebne opcje od nowa... jakoś mi to nie przeszkadza. może i można?
he ale ci odpowiedziałem :)
też się nad tym nigdy nie zastanawiałem, ale kiedy chodzi o serwer to lepiej mieć pewność, że o czymś nie zapomnisz ;)
oczywiście że można, ja to robie z lenistwa.
Rozpakowujesz nowe jądro w /usr/src
w katalogu /boot jest stary konfig o nazwie "config-2.4.22"
kopiujesz to do katalogu /usr/src/linux-2.4.27
włączasz make manuconfig
zjeżdżasz na sam dół i odpalasz linijke Load an Alternate Configuration File
wpisujesz config-2.4.22 -> Enter
i już masz
Ważna uwaga:
Nigdy nie stosuj tej sztuczki z konfigiem jądra serii 2.4.xx dla jądra serii 2.6.xx i odwrotnie. W obrębie tej samej serii możesz się bawić
Jak załadujesz konfig z starego kernela do nowego, to możesz mieć niezaznaczone niektóre ważne dla ciebie opcje, więc lepiej rób wszystko od początku.
Jak sa jakies nowe to pyta sie co zrobic jak wezmiesz polecenie "make oldconfig"
Jak załadujesz konfig z starego kernela do nowego, to możesz mieć niezaznaczone niektóre ważne dla ciebie opcje, więc lepiej rób wszystko od początku.
Nieprawda :) jeżeli config dotyczy tej samej serii np. 2.4.xx lub 2.6.xx to nie ma takiej mozliwości.
Twoja racja jeżeli config z 2.4 stosujesz do 2.6 lub odwrotnie
W 2.6 nie zawsze stary konfig działał. Wczesne wersje 2.6 bardzo sie różniły sobą i po użyciu tego samego konfiga robił sie mały burdel :). Teraz już jest w miare ok, ale i tak robie nowy konfig za każdym razem, choćby dla wprawy.
Ja miałem problem z kernelem ale tylko w wersji 2.4, bo mi x-y nie chciały działać, ale to inna historia. Poza tym zawsze robię wszystko ręcznie.
Dzięki za pomoc. Ja jednak zostaje przy serii 2.4 (narazie przynajmniej).
Pozdrawiam.
Ja robie to tak mam stare jadro 2.6.xx w /usr/src/linux-2.6.xx i kopjuje z niego plik /usr/src/linux-2.6.xx/.config do /usr/src/linux ktore to jest dowiazaniem do najnowszego jadra seri 2.6 i po czyms takim kompiluje sie bez problemów