Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Jak przeinstalować system ? Piszą że można odpalić system w rescue mode żeby zainstalować obraz, czy ktoś wie jak ?
Uruchomili mi system w rescue mode, i wyczytałem że można w nim zainstalować system z obrazu, i pytam czy ktoś wie jak to uczynić ?
w skrócie, przełączyć się na konsolę, zamonotwać partycję na której jest obraz, a nastpęnie obraz z systemem
jak dobrze zrozumiałem, to na tym rescued ściągnąć obraz debiana, np net-install ? po czym podmontować obraz i ruszy instalacja? jeżeli się mylę poprawcie, może jakieś wskazówki? dzięki
partycja na której jest obraz to dev/hdd.../media/HHDcostam na usb
http://foruhttp://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=8958
m.dug.net.pl/viewtopic.php?t=8958
thr url the top
is wrong oNLY http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=8958
m.dug.ne
lubomir, kolejne ostrzeżenie za spam
(rychu)
@eRR0r
W debianie nie ma takiego tworu jak przeinstalowanie, jeśli nie masz utworzonego obrazu systemu np przy pomocy dd, parted czy czegoś innego to jedyną metodą jest postawienie od nowa systemu z wcześniejszym utworzeniem nowych systemów plików na partycji(ach) "formatowanie", których system używał (wyjątkiem jest katalog /home który warto zachować, oczywiście pliki z katalogów /etc/*, /usr/local/* też warto gdzieś zapisać - tam masz konfigurację systemu (/etc/*) i katalogi dla użytku admina/root-a (/usr/local/*/)
PS. Jeśli Ci nie zależy to tnij wszystko ;-)
PS2. Może byś opisał co ci się stało i co chcesz mieć? Debian to nie wingroza, tu panuje logika ;-)
No więc, opowiem najważniejsze fakty.
Posiadam serwer dedykowany w Niemczech (Netdireckt), zmieniali zasilanie przez co wyłączyli serwer (to chyba wiadome), później napisali że był jakiś problem przy bootowaniu (nic w logach sie nie doszukałem, ani nie dostałem informacji jaki to błąd) i napisali że uruchomili go w rescue mode :> i stąd moje pytanie, jak go uruchomić w trybie w którym pracował wcześniej ?
pozdrawiam
Polecenie runlevel wypisze Ci poprzedni i obecny poziom pracy systemu, natomiast przy pomocy polecenia init lub teleinit zmienisz poziom pracy system, np:
# runlevel
# 2 S
to znaczy, że system poprzednio był w poziomie 2 a teraz jest w trybie jednoużytkownikowym (single user mode)
aby przełączyc go w poprzedni tryb trzeba wydać polecenie:
# init 2
W debianie wystarczy wykonać init 2, w innych dystrybucjach mogą być zdefiniowanie inne poziomy pracy.
Dziękuje za zainteresowanie, ale chyba nie do końca się zrozumieliśmy.
Zmienili zasilanie, przez co wyłączyli serwer, później on nie chce go wstać (bo jakiś błąd przy bootowaniu - którego nie chcieli podać, lub sami nie wiedzą), włączyli serwer w rescue mode. Gdzie szukać przyczyny ? albo jak postawić system na nowo bez dostępu fizycznego, bo oni piszą że jakoś z obrazu niby można.
Prawdopodobnie serwer zatrzymał się podczas sprawdzania głównego systemu plików i nie mógł go naprawić w sposób automatyczny, wtedy prosi o podanie podanie hasła root-a lub naciśnięcie ctrl-D. Po podaniu hasła root-a przechodzi do trybu single user mode.
Wyjściem jest uruchomienie fsck -r /dev/<system_plików_root>, potem pewnie trzeba będzie naciskać ciągle "y" ale należy czytać z zrozumieniem co wypisuje ;-). Pewnie po dokonaniu napraw system się zrestartuje, wtedy trzeba się zalogować jako root i sprawdzić pozostałe systemy plików.
Jeśli wszystko będzie ok, system wstanie bez problemów.
Bez podania komunikatów błędu trudno mi coś wnioskować.
Bez fizycznego dostępu do kompa nie postawisz systemu. Z obrazu można odtworzyć system, ale taki obraz musi być wcześniej utworzony no i musisz mieć dostęp do fizyczny dostęp do kompa lub w ostateczności przez sieć do tego kompa z użyciem livecd lub systemu na innej partycji niż ta odtwarzana. Ale i tak warto mieć kogoś kumatego na miejscu.