Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem debiana (dopiero tydzień) etch4.0.
Ustawilem Binda i niby wszystko jest OK bo na serwerze i sieci lokajnej ladnie rozwiazuje nazwy, ale gdy chce zarejestrowac domenke to jej automaty pisza ze serwer DNS nie jest skonfigurowany do tej domeny.
1. Co moze byc nie tak?
2. Moze iptables mi blokuje zapytania tych serwerow?
3. Czy w katalogu "/var/cache/bind" powinny sie znajdowac jakies pliki?
ponizej podaje pliki:
firewall
# wlaczenie w kernelu forwardowania echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # czyszczenie starych regul iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F # ustawienie polityki dzialania iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT # zezwolenie nna laczenie sie z naszym zewnetrznym ip po ssh iptables -A INPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A INPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p udp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p udp --dport 22 -j ACCEPT # polaczenia nawiazane iptables -A INPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A FORWARD -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A OUTPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED # udostępnienie servera WWW iptables -A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT # udostępnienie servera FTP iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -j ACCEPT # iptables -A OUTPUT -p tcp --dport 21 -j ACCEPT # udostępnienie servera DNS iptables -A INPUT -p tcp --dport 53 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 53 -m state --state NEW -j ACCEPT # udostepniaie internetu w sieci lokalnej # dla LO iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT # dla Czarni iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.2 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -m mac --mac-source 00:18:F3:D4:16:16 -j ACCEPT # dla kompa nr 2 # iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.3 -j MASQUERADE # iptables -A FORWARD -m mac --mac-source 00:30:4F:26:EC:D8 -j ACCEPT
i
named.conf.option
options { directory "/var/cache/bind"; query-source address * port 53; auth-nxdomain yes; listen-on { any; }; listen-on-v6 { any; }; transfer-source * port 53; notify-source * port 53; version "Microsoft DNS Server v1.5 (WinME)"; forwarders { 194.204.159.1; 194.204.152.34; }; };
oraz plik strefy
$TTL 86400 $ORIGIN czarnylew.com. @ IN SOA dns1.czarnylew.com. root.czarnylew.com. ( 2007082601 ; Serial 10800 ; Refresh 3600 ; Retry 2419200 ; Expire 10800 ) ; NXDOMAIN TTL IN NS dns1.czarnylew.com. @ IN A 192.168.1.1 localhost A 127.0.0.1 www IN A 192.168.1.1 dns1 IN A 192.168.1.1
Pozdrawiam
Czarny
O toz nie. Pytalem sie moze byc tez jeden.
Mam wrazaeni ze firewall blokuje odpowiedzi dla tych automatow.
Domene mam zarejestrowana w "domeny.pl"
mam lacze DSL500
"
firewallKod:
# udostępnienie servera DNS iptables -A INPUT -p tcp --dport 53 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 53 -m state --state NEW -j ACCEPT[/quote napisał(-a):
Moze tutaj powinienem jakiegos OUTPUT wstawic.
Jesli tak to co powinno byc?
Kod:
iptables -A INPUT -p tcp --dport 53 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 53 -m state --state NEW -j ACCEPT
spróbuj usunąć z 2 linijki to
-m state --state NEW
po usunięciu tego wywala mi cos takiego:
Reloading domain name service...: bindrndc: connect failed: 127.0.0.1#953: connection refused
Skad sie bierze teraz port 953?
Juz wiem po wywaleniu
-m state --state NEW
ten port sie wylaczal. gdy dodalem to spowrotem to poszlo.
Ale automaty dalej nie lapia ....!!!
te linijki są bez sensu
iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p udp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED/0 -d ip.ip.ip.ip -p udp --dport 22 -j ACCEPT
ponieważ
iptables -P OUTPUT ACCEPT
Chcesz mieć pewność, czy dns działa? ustaw sobie na jakimś kompie w sieci zewnętrznej ten adres jako jedyny dns i zobacz czy działa. Ewentualnie podziel się z kimś adresem aby ci sprawdził.
dns1 IN A 192.168.1.1
czy po próbie rozwiązania nazwy dns1.czarnylew.com automat nie będzie miał problemu z dostaniem się pod ten adres ;> ?
edit
założyłem chyba błędnie że to 192.168... jest prawdziwym adresem.
Panowie może mi ktoś wyjaśnić tę sytuację:
Otóż nie mogłem ustawić moich serverów DNS w domeny.com bo ich automaty ciągle wywalają: DNS1 - Host nie jest skonfigurowany dla domen(y): czarnylew.com.
Po przeczytaniu kilku postów na naszym forum postanowilem sprawdzić czy aby napewno mam złą konfigurację skoro DNSy działają dobrze w sieci lokalnej i postanowiłem założyć servery zapasowe na "FreeDNS::SGH" (to nie reklama) i te połykają wszystko z mojej strefy (DNSa) bez żadnych błędów.
Więć postanowiłem znowu ustawić w domeny.com delegację DNSów i tu o dziwo wywala mi że mój DNS nie jest skonfigurowany dla domeny czarnylew.com a przyjmuje serwery zapasowe z "FreeDNS::SGH".
Jak to możliwe?
Czy ktoś może mi to wyjaśnić?