Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Zrobiłem sobie w domu sieć opartą na 2 kartach Etheral, z tym że na serwerze jest sieć WiFi do połączenia ze światem. W związku z tym musiałem zainstalować serwer proxy, a najprostszym i obsługującym WiFi zarazem okazał się AnalogX Proxy. Ma on w sobie coprawda opcję serwera POP3 i SMTP ale nasi polscy usługodawcy kont bezpłatnych wprowadzili dla programów typu KMail specialną opcję a mianowicie Uwierzytelnienie czego już ten serwerek proxy nie potrafi. Czy jest może w Debianie jakiego właśnie używam możliwość odbierania i wysyłania poczty przez np. kmail z serwerem proxy, a jeśli tak to proszę o pomoc, słyszałem również że istnieje jakiś inny serwer PROXY, który to potrafi ale nikt mi nie potrafił go wskazać. Dziękuję za odpowiedzi.

matka przelozona
Witam.
Biexi mam prośbę, nie do końca rozumiem o co chodzi bo jestem jeszcze początkującym użytkownikiem. Wiem, że należałoby na kompie serwerze zainstalować jakiś serwer poczty, co by ją czytał a później ja nie łączyłbym się z pocztą tylko z serwerem i od niego odbierał listy. jeżeli możesz to podaj mi jakiś pomysł. Dzięki :)
Skąd ja znam ten sposób łączenia się z netem? :]
Z tego co mnie się wydaje to za uwierzytelnianie odpowiada program pocztowy, a nie serwer proxy (chociaż jeszcze zapytam się mojego ISP jak on to załatwił), więc w programie musisz włączyć uwierzytelnianie (i przepuścić port poczty na proxy).
Nie wiem do końca jak to funkcjonuje ale to jest tak że to serwer proxy łączy się z serwerem poczty a nie sam program pocztowy na kompie, dlatego wcześniej w serwerze proxy trzeba wpisać konta, na których będzie pobierana poczta i tylko z nich można korzystać. I to nawet działa do momentu kiedy trzeba się "potwierdzić" a mianowice uwierzytelnić, serwer AnalogX Proxy tego nie potrafi więc nie pisze mi że jest błąd połączenia a jedynie błąd uwierzytelnienia, znowu jak sobie zainstalowałem serwer proxy Revillo, to niby ładnie działa, ale kopiuje mi listy po 10 razy, i tak z 30 dostaje nieraz 200. Najlepszym wyjściem było by właśnie proxy. Jeśli ktoś wie jak to można załatwić proszę o pomoc. Dzięki
Pytałem się mojego ISP i on załatwił cały problem z podziałem netu przez maskaradę (cokolwiek miało to by być).