Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

prawiczek erotoman
Z pod windowsa żeby mieć łatwy dostęp do udostępnionych folderów sąsiada można zamapować albo zrobić np skrót na pulpicie, jakl coś takiego zrobić z pod debiana. W jaki sposób wogule można sie połączyć z windowsami ??

Moderator

Ale zeby sieć przegladać to chyba nie trzeba miec samby ja mam tylko smbc i juz cała siec widze.

matka przelozona

prawiczek erotoman
ten dodatek na konquerora jest boski moge zapisywać nawet na sąsiada dysku co jest dzine bo na swoich nei moge bo nei mam wkompilowanej opcji w jadrze czy to na ntfsy czy faty :]

elektryk dyżurny

na ntfsy nie radzę zapisywać
a na faty nie masz? oj błąd Rumi, bierz się do dzieła i popraw to szybko

prawiczek erotoman
na ntfsy nie radzę zapisywać
a na faty nie masz? oj błąd Rumi, bierz się do dzieła i popraw to szybko
mam jajo 2.4.27 i ustawiony (chyba) wszystko dobrze w file system czy jak tam sie to nazywa ale i tak nei moge zapisywać :( raz myśle sobie jeden huJ zaszaleje i ściagłem jajko 2.6.* 2 podejścia i gówno jak nei error przy kompilacji to kernel panic i takie pierdoły a że dobrego przewodnika kompilacji jąder 2.6.* nie ma to tak sobie mykam między systemami ;((((( może ktoś zapoda co czeba wkompilować a co nei (ale to i tak nic nei da bo mam to dobrze zrobione)
no i sie wyrzaliem ;]

Członek DUG

Ja tam się nie znam wogóle (na niczym ) ale dobrze wszystko chodzi od odczytu po zapis przez smbmount - oczywiście jak masz wszystko co trzeba w dzwona wkompilowane. smbmunt /kolega/c /mnt/winda i umnie to ładnie chodzi.

elektryk dyżurny

Ja tam się nie znam wogóle (na niczym )
nie ma takich ludzi, musisz się na czymś znać :)
Rumi, ty coś pierdzielisz. ne ma możliwości przy kompilacji jajka żeby był możliwy odczyt vfat i żeby nie było zapisu. w konfigu samby coś sie walnąłeś - ale tu ci nie pomogę niestety, bo samby nie używam (sht suxxxx)

prawiczek erotoman
nie ma możliwości przy kompilacji jajka żeby był możliwy odczyt vfat i żeby nie było zapisu
a jednak, jajko 2.4.27 odczyt ntfs i fat jest, zapis brak, możliwość dalszej kompilacji brak :]
(jak to Wodzu w jednym ze swoich artykułuw napisał "zalety: Brak") :

wieczny student

Co do kompilacji 2.6.x to ja osobiście nie użwałem żadnego przewodnika, tylko cierpliwie czytałem help. pierwszy raz jądro konfigurowałem 5 dni!!!!! (dałem sobie czas 2 tyg.). Jajko jak na radzie mam po 9-ciu kompilacjach, i uważam, że na razie jest ok. Możliwe, że jeszcze dokonam tam jakichś zmian, ale nie jest to pewne.
Ja swoje 2.6.11.8 kompilowałem ponad 10 razu (aż się w obliczeniach zgubiłem :]). Choć uważam, że mógłbym coś jeszcze popoprawiać, ale mi się nie chce (bo mi jajko ponad godzinę kompiluje).

Moderator

mam problem z zamontowaniem dysku z smb:
alter:/home/rogos# mount -t smbfs -o username=guest \192.168.0.21praca /mnt
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on 192.168.0.4Filmy,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so

Moderator

rozwiazalem problem, trzebabylo doinstlawac pakeit smbfs a razem z nim praze dodatkowych rzeczy sie zainstalowalo i teraz moje pytanie jak sprawdzi czy jestem widoczny w grupie roboczej??

prawiczek erotoman
rozwiazalem problem, trzebabylo doinstlawac pakeit smbfs a razem z nim praze dodatkowych rzeczy sie zainstalowalo i teraz moje pytanie jak sprawdzi czy jestem widoczny w grupie roboczej??
w kde system=>zasoby samby=> Grupa robocza i widzisz kto tam siedzi

Moderator

A propo ostatniej wypowiedzi BiExi, do przegladania zasobow samby nie potrzebny jest server, starczy smbclient.

Moderator

w kde system=>zasoby samby=> Grupa robocza i widzisz kto tam siedzi
fajnei tylko ze ja nie mam kde... a druga sprawa to jak instalowalem te smbclient to czy zainstalowal mi sie server samby chbya nie?? bo widzialem tam jakeis programy samba-common, ktory wystepuje w glownym pakiecie "samba", a w nim juz jest server.