Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy jest jakiś sposób na założenie nowego konta użytkownika żebym nie musiał ręcznie tworzyć folderu domowego i plików konfiguracyjnych? Po wpisaniu useradd xxx nie mogę skorzystać nawet ze środowiska graficznego. Użytkownik się tworzy, w konsoli mogę z niego korzystać ale chciałbym zobaczyć środowisko graficzne. Bym zapomniał: stworzenie użytkownika w gnome-owym użytkownicy i grupy daje taki sam efekt. Próba zalogowania w trybie graficznym skutkuje pokazaniem wielu błędów.
Dziwne u mnie useradd tworzy konto i bez problemu mogę logować się w X. Stawiam na problem z prawami dostępu. Może wkleisz co za błędy wypisuje.
Co za typ wrzucił dwa narzędzie do robienia tego samego do jednego systemu? Niech by sobie nawet wrzucił, ale żeby oba działały...
Dzięki ci wielkie czadmanie - zadziałało.
Ciekawe tylko, dlaczego graficzne narzędzie też nie działało jak trzeba. Może wykorzystywało useradd do działania.
A jeszcze dopiszę: Jak zmienić ikony w gnomie? Usunęła mi się ikona w menu i nie wiem jak to zrobić.
Mała ciekawostka: wszystko (całe drzewo), co znajduje się w katalogu /etc/skel zostanie przekopiowane do folderu domowego nowo tworzonego użytkownika, z automatyczną zmianą praw własności.
useradd [-g grupa] [-G grupa2,grupa3...] [-d katalog] [-m] nazwa-konta
Ale to powinno wystarczyc ;)
useradd -m nazwa-konta
Co za typ wrzucił dwa narzędzie do robienia tego samego do jednego systemu? Niech by sobie nawet wrzucił, ale żeby oba działały...
Oba działają. W manie adduser jest wszystko wyjaśnione po co on jest?