Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
W jaki sposob moge skopiowac dane z jedengo serwera na drugi? rsync probowalem ale cos mi nie dziala. Na tych serwerach nie mam samby.
Pozdrawiam
tripoli
Postawić serwer ftp lub przez ssh wykorzystując mc.
Postawić serwer ftp lub przez ssh wykorzystując mc.
rozwiazanie przez mc - o co z nim chodzi?
odpalasz mc
dajesz F9 wybierasz panel który chcesz i wybierasz "Połączeni po powłoce"
pisujesz login i ip kompa moj_login@<IP serwera>
czekasz na połączenie na dole pojawi CI się zapytanie o hasło, wklepujesz je i masz w jednym oknie serwer zdalny a w drugim maszynę lokalną :)
Uruchamiasz mc z menu górnego wybierasz Połączenie po powłoce, łaczysz się login haslo i jesteś na kompie obok. Ale radził bym postawic serwerek ftp bo po ssh bedziesz mial bardzo liche transfery. Prostym, bezpiecznym i w miare szybkim w konfiguracji jest vsftpd. Opisy konfigu znajdziesz np tu
Edyta :
Robot he byłeś szybszy :)
Edyta druga :
Nie musze dodawać, że vsftpd jest w repo ? ;)
Dzieki Robot i Ba10 za pomoc. Stawiam piwo:)
pozdrawiam
tripoli, wrocław
Ale radził bym postawic serwerek ftp bo po ssh bedziesz mial bardzo liche transfery.
Właśnie sprawdziłem transfery, przy kopiowaniu pliku mc wyświetlił szybkość transferu na poziomie 8MB/s po sieci lokalnej.
A po połączeniu ftp ?
Po FTP jest podobnie, także dochodzi do około 8MB/s
Uruchamiasz mc z menu górnego wybierasz Połączenie po powłoce, łaczysz się login haslo i jesteś na kompie obok. Ale radził bym postawic serwerek ftp bo po ssh bedziesz mial bardzo liche transfery.
Sugerujesz, że serwer wolniej szyfruje dane niż może je wysyłać?
Używam rsync przez ssh i żadnej takiej zależności nie zauważyłem.
Sądzę, że takie polecenie powinno zadziałać (ze zdalnego na lokalny) i jest zdecydowanie mniej pracochłonne i bezpieczniejsze niż stawianie do tego celu serwera ftp czy samby:
rsync -avz -e ssh root@przyklad.pl:/katalog/dane /lokalny/katalog
przy czym jeśli będzie
root@przyklad.pl:/katalog
to polecenie skopiuje całą strukturę katalogu dane/, a przy
root@przyklad.pl:/katalog/dane/
skpiuje tylko zawartość katalogu /katalog/dane/
Spadek wydajności wysyłania poprzez ssh zdaża się :) już kiedyś szukałem problemu dlaczego i jedyne wnioski to różca wersji oprogramowania. Zawsze spadek transferu lub szybkość ogólnego połączenia miałem gdy nowym klientem łączyłem się z nieaktualnym serwerem ssh.
Ja bym raczej upatrywał spadku wydajności w stosowaniu kompresji, szczególnie po sieci lokalnej. Wersje klienta/serwera nie mają tu raczej nic do rzeczy, ponieważ wszystko odbywa się jednym protokołem. Przy szybkiej lokalnej sieci kompresja spowalnia transfer bardzo znacznie. Polecam porównać, a także zrobić to samo z ftp z kompresją i bez. :)