Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki problem: swieżo po instalacji systemu moj DSL 1mb śmigał aż miło było patrzeć, lecz po jakimś czasie przestał. Wczesniej łaczenie np. z siecia GG było natychmiastowe, teraz musze czekać uciążliwa chwile. Łączenie ze stronami tez jest uciazliwie długie. Prosze o pomoc... Tak nie moze byc! ;)
Przepraszam za odkopanie ale ponownie mam ten problem...
Ad.1 Tak, mam zrobiony podzial pasma. Internet dostarcza mi profesjonalna firma (która zajmuje sie tym rowniez dla innych), serwer znajduje sie u mnie na strychu, połączenie kabelkiem.
Ad.2 No troche ich jest, jednak inni nie mają tego problemu.
Ad.3 Przy DSL 4MB w normalny dzień nie sięga nawet 50%. Przez większość czasu łącze sie poprostu nudzi ;)
Łącze się z siecia przez PPPoE, a internet uruchamiam skryptem dsl-provider. Nie wiem jakie dane mółgbym podać by kogokolwiek moc naprowadzić na rozwiazanie mojego problemu...
Czyli z tego co napsiales wynika ze inniym z twjej podsieci dziala to ok....
a wiec
- mozesz miec jakiegos syfa na kompie
- gg samoz siebie ma jakies problemy i czasmi dluzej sie laczy
Jesli sytuacja sie powtarza to
- zrub monitoring lacz, ownload i upload
- zrub mnitoring pingow (czasy) do np googili i onetu
- zrob monitoring ilosci polaczen na sekunde
i obserwoj
- mozesz miec jakiegos syfa na kompie
Raczej nie... Wcześniej miałem Debiana, był ten problem. Teraz siedze na Ubuntu 7.04, we wcześniejszych wersjach też słabo to chodziło.
- gg samoz siebie ma jakies problemy i czasmi dluzej sie laczy
Nie tylko z GG długo mi się łączy, strony też działają uciążliwie wolno niezaleznie od przeglądraki. Zauwazylem ze moje lacze ma najwieksze problemy ze zdjeciami. Jesli juz nawiaze polaczenie z serwerem to jakos to działa... ale samo polaczenie jest dlugie np. z youtube przy odtwarzaniu filmow.
Ping:
Google
--- www.l.google.com ping statistics --- 7 packets transmitted, 7 received, 0% packet loss, time 30335ms rtt min/avg/max/mdev = 40.935/43.135/48.550/2.589 ms
Onet
--- www.onet.pl ping statistics --- 7 packets transmitted, 7 received, 0% packet loss, time 30187ms rtt min/avg/max/mdev = 15.064/16.875/22.765/2.614 ms
Jak widać nie jest źle...
A jak monitorować down, up, ilość połączen na sekunde?
karol@piec:~$ cat /proc/net/ip_conntrack|wc -l cat: /proc/net/ip_conntrack: No such file or directory 0
karol@piec:~$ cat /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_close_wait cat: /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_close_wait: No such file or directory
karol@piec:~$ cat /proc/sys/net/ipv4/tcp_max_syn_backlog 256
Chyba coś nie tak, albo ja jestem za głupi ;p
Zmieniłem kolejność DNSów, najpierw dałem 194.204.154.34 a dopiero po nim 192.168.0.1. Nie wiem dlaczego, ale do tego drugiego (który był wcześniej pierwszy) mój komputer łączył się strasznie długo.
bo ten drugi to wewnętrzny DNS działający pewnie na zasadach DNSProxy i teoretycznie powinien działać szybciej nić zewnętrzny bo przechowuje najczęściej używane (choć można ustawić inny sposób kolejkowania). W praktyce też bywa szybszy, ale to dziwne że u ciebie chodził tak. Poszukaj w ustawieniach serwera DNS, jest jeszcze inna możliwość serwer DHCP podaje jako primery IP routera, ale ten nie ma odpalonego serwera DNS :D.
Zmieniłem kolejność DNSów, najpierw dałem 194.204.154.34 a dopiero po nim 192.168.0.1. Nie wiem dlaczego, ale do tego drugiego (który był wcześniej pierwszy) mój komputer łączył się strasznie długo.
Ja bym zrobil swoje DNSproxy i wowczas wszystko by ci szybciutko chodzilo
Po tej zmianie kolejności już wszystko chodzi szybko, tak jak powinno :)
do sprawdzania wydajnosci DNS'a dobry jest program dig
adam@admin-laptop:~$ dig wp.pl ; <<>> DiG 9.3.4 <<>> wp.pl ;; global options: printcmd ;; Got answer: ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 19708 ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0 ;; QUESTION SECTION: ;wp.pl. IN A ;; ANSWER SECTION: wp.pl. 1774 IN A 212.77.100.101 ;; Query time: 175 msec ;; SERVER: 192.168.2.1#53(192.168.2.1) ;; WHEN: Sat Aug 18 14:33:28 2007 ;; MSG SIZE rcvd: 39 adam@admin-laptop:~$
u mnie było to samo ale... ja mam neo i wyłączenie ipv6 załatwiło problem:D