Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.Mój pierwszy post ;)
Posiadam kartę dźwiękową Realteka ALC883 której nie wykrywa mi ALSA.
1. Zassałem stery (realtek-linux-audiopack-4.05f.tar.bz2)
2. Skorzystałem z instrukcji (http://opensuse.wikidot.com/dzwiek-realtek)
tylko zamiast gcc-c++ zaistalowałem odpowiednik g++
3. wszystkio przebiega OK aż do:
configure: error: this packages requires a curses library make: *** Nie podano obiektów i nie znaleziono makefile. Stop. make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop. Remove Folder..... Unloading ALSA sound driver modules: (none loaded). Building card database... modinfo: could not find module snd-opl3sa2 modinfo: could not find module snd-cs4236 modinfo: could not find module snd-cs4232 modinfo: could not find module snd-cs4231 modinfo: could not find module snd-es18xx modinfo: could not find module snd-es1688 modinfo: could not find module snd-sb16 modinfo: could not find module snd-sb8
Po "Building card database..." otworzyło mi się okienko alsy ale i tak nie wykryło mi mojej karty. Jeżeli to co skopiowałem z basha nie wystarcza do diagnozy to skopiuje więcej ale jest tego makabrycznie dużo.
No to jak narazie na tym stanąłem i za !@#$% nie mogę ruszyć dalej :(
Prawdopodobnie brakuje
libncurses5-dev
Lub jakoś tak podobnie nie pamiętam dokladnie.
Pozdrawiam
Dzięki bardzo!!! Pomogło ;)