Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Problem takowy mam: jak był ustawiany przez DHCP to było git, jednak od dziś jest stały. I tu siurpryza: w centrum KDE nie mog ę zmienić parametrów. Nie zapisuje. Pojawia się jakiś IP z kosmosu. IP ustawiaane jest ( chyba przez NetworkMenager) , tu mam problem, bo ni mogę w manie znaleźć, jak zmienić ustawienia, jeno najwyżej jak je wyświetlić. Jak do bladej bladaczki to ustawić? Gdzie wpisać parametry sieci? wiem, że resolv.conf ale gdzie jeszcze?
# IP, maska podsieci ifconfig eth0 192.168.1.10 netmask 255.255.255.0 # brama domyslna route add default gw 192.168.1.1 # pod eth0 wstaw swoj interfejs jaki posiadasz w kompie ifconfig eth0 up
i jesli to Wifi (radiowka) to
# nazwa AP, tryb infrastructure (zarzadzany) iwconfig eth0 essid "nazwasieci" mode managed
chyba nie zapomnialem o niczym
nie radiowka, tylko zwykla`karta. Dzieki za podpowiedz. To zapisujem w resolv.conf? a` zabyłbym, ( bladaczka, ta klawa z arabskimi znaczkami) ma tumci dwie karty sieciowe.
Za pierwszym razem to zadziałało /statyczny IP z modemu DSL/. Następnym razem musiałem zmienić IP za routerem i nie wczytuje mi adresu bramy, mimo wpisania jw., dodatkowo wyświetla adres roagłaszania, mimo, że nie był wpisany w interfaces.
===========
w rouerze pozmienialem adresym w koncu zalapalo.
Strony: 1