Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
spróbuj użyć mount z parametrem: "-o utf8"
no właśnie - czadman kiedyś pisał żeby mieć utf8, ostatnio jezoo dał mi po ryju i zacząłem stosować utf'a i mam spokój
paranoja z tymi shitami. jestem w trakcie aktualizowania naszego faq nt. montowania windziarskich filesystemów - czasami po prostu głupieję i nie wiem co pisać :/ światek billa g. rządzi się jakimiś dziwnymi zasadami, ot co
Chłopaki dziękuje i jeszcze raz dziękuje :) dla cdroma utf działa pięknie. Dla twardziela iso, musze tylko jeszcze raz dane z płytki skopjować i będzie piknie :)
Ale teraz mam jeszcze ciekawostke. Wszedłem na winde i skopkowałem dane z płytki na dysk fat. Po wejściu do linuxa też miałem krzaki zamiast polskich znaków :/ wtf ?? Teraz copy leci pod kde i jest dobrze ale poprostu to jest chore.
Wszedłem na winde i skopkowałem dane z płytki na dysk fat. Po wejściu do linuxa też miałem krzaki zamiast polskich znaków :/ wtf ??
też musisz podmontować partycję Windowsa z parametrem -o utf8
Ja po prostu powiedziałem swoim dziewczynom w robocie aby nie stosowały polskich znaków. Ale można sobie gadać do ściany. Ja jakoś jestem przyzwycajony jeszcze z DOS'a do syosowania 8 znakowych nazw plików. A moje baby co robią: ?? - przykład;
" Protokól sanitarny z kontroli wodociągu lokalnego w Klimkówce.doc"
To jest chore.
Ja jakoś jestem przyzwycajony jeszcze z DOS'a do syosowania 8 znakowych nazw plików. A moje baby co robią: ?? - przykład;
" Protokól sanitarny z kontroli wodociągu lokalnego w Klimkówce.doc"
Faktycznie przykład mocny :P Ale Ty chyba w drugą stronę przesadzasz - potrafić wszystko opanować i wiedzieć co jest co przy ośmiu znakach?
Faktycznie przykład mocny :P Ale Ty chyba w drugą stronę przesadzasz - potrafić wszystko opanować i wiedzieć co jest co przy ośmiu znakach?
No oczywiście przesadziłem, choć staram się w 8 zmieścić. A dziewczynom zaproponowałem tak:
klimkowka_12-04-07
klimkowka_17-05-07
itd...
wiadomo że baby tworzą tylko protokoły, to przynajmniej wiedzą z jakiej miejscowości i mają datę kontroli.
Do części dotarło, reszta niereformowalna.
klimkowka_12-04-07
klimkowka_17-05-07
lepiej zachowac date w formace rr-mm-dd, wtedy przynajmniej nazwy bedziesz mial (tzn. te babki z pracy) posortowane chronologicznie ;)
dokładnie, ja tak nazywam swoje katalogi ze zdjęciuchami