Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czy istnieje metoda takiego zapisu pliku pod Windowsem w MS Office, żeby po przesłaniu go do osoby, która używa Linuksa z Open Office tekst nie był "rozjechany"? wersja przekształcenia w pdf odpada, bo niezbędna jest możliwość edycji tego pliku
to moze nich ta osoba z winshitem niech oo zacznie uzywac. w koncu oo ma narzucac standardy. o metodzie takiej konwersji osobiscie nie slyszalem. niemniej temat ciekawy :)
Ja zawsze wykorzystywałem format doc. Musisz tworzyć "dobre" dokumenty (co w pakiecie microsoftu nie jest w cale łatwe) czyli takie w których wykorzystujesz kontekst, style i temu podobne pierdoły które w obu aplikacjach zachowują się bardzo podobnie. Jeśli w dokumencie nawalisz WordArtów, a tekst sformatujesz bez dbania o zachowanie jakiegokolwiek, stałego szablonu, to tekst ci się będzie rozłaził.
edit:
Zupełnie nie na temat: Ma ktoś może zaproszenie do polishtracker.org? Byłbym bardzo wdzięczny.
to moze nich ta osoba z winshitem niech oo zacznie uzywac.
próba przekonania była. poległem, bo MS Office jest używany w pracy i w domach ludzi z pracy, więc jak ta osoba coś sobie w pracy skrobnęła i chciała w domu kontynuować (i odwrotnie), to się wszystko pierniczyło...
Ja zawsze wykorzystywałem format doc. Musisz tworzyć "dobre" dokumenty
to jest bardzo zwykły user, który po prostu siada i pisze. później robi sobie wyrównanie, pogrubienie wierszy z tytułami, zmienia czcionkę, dopasowuje sobie rozmiejscowienie tekstu na stronie używając do tego celu spacji i entera...
jakieś inne pomysły?
niwazne niedoczytalem
dzięki. ale jeśli dobrze rozumiem, jest to wtyczka dla MS Office? a ja potrzebuję czegoś, co mi dobrze na Linuksie doc otworzy, a nie na Windowsie odt.
EDIT:
jakim cudem doc jest wg ustawy formatem "tylko do odczytu", skoro nie MSowym softem nie można go poprawnie odczytać? :/
Instalujesz wtyke, nastepnie zapisujesz doc'a w wordzie do odt i jest gut. Chyba o to Ci chodzilo?
zapisujesz doc'a w wordzie do odt
chodzi mi o to, żeby to Open Office na Linuksie mógł otworzyć dokument doc z takim układem, jaki był widoczny w Wordzie. w przyszłości metoda podana przez Ciebie będzie na pewno przydatna, ale w tej chwili mam już dokument doc a nie mam do dyspozycji Worda i w tym problem
w tym konkretnym przypadku już sobie poradziłem :) drążę temat, żeby być mądrzejszym w przyszłości ;)